Det er alene Folketingets Indfødsretsudvalg, der kan dispensere fra betingelserne i cirkulæreskrivelsen om naturalisation. Udlændinge- og Integrationsministeriet har således ikke mulighed for at give dispensation. Dispensation forudsætter derfor, at din sag bliver forelagt for udvalget, og at et flertal i udvalget er indstillet på at meddele dispensation.
Det bemærkes, at dispensation fra betingelserne i cirkulæreskrivelsen i alle tilfælde forudsætter, at et flertal i udvalget er indstillet på at meddele dispensation. Om det er tilfældet vil bero på en konkret og individuel vurdering af den enkelte ansøger.
Din sag kan blive forelagt for Folketingets Indfødsretsudvalg i følgende tilfælde:
I visse tilfælde kan en ansøgning blive forelagt for Folketingets Indfødsretsudvalg, så Indfødsretsudvalget kan afgøre, om der skal gives dispensation fra kravet om ophold. Der er f.eks. fast praksis for at forelægge sager, hvor ansøger sammenlagt har haft mindre end 5 års opholdsafbrydelse og efter seneste indrejse ikke har været uafbrudt i Danmark i mindst 3 år (bilag 1, pkt. 1.3), hvis opholdet i udlandet skyldes, at ansøger har været udstationeret for danske interesser.
Derudover forelægges sager, hvor der er i tvivl om, hvorvidt ansøgeren opfylder betingelserne i cirkulæreskrivelsen. Det kan f.eks. være, at der er tvivl om, hvorvidt en dansk ægtefælles udstationering har været for danske interesser (§ 8, stk. 4 eller 5), eller hvorvidt en uddannelse, som ansøger har taget i Danmark, er væsentlig i forhold til den uddannelse, ansøger har taget i sit hjemland (§ 11).
Hvis en ansøger er tidligere dansk statsborger, og opholdskravet ikke er opfyldt, forelægges sagen imidlertid altid for udvalget med henblik på udvalgets stillingtagen til, om ansøgeren kan optages på et lovforslag uden at opfylde de almindelige opholdsbetingelser (bilag 1, pkt. 3).
Din sag kan blive forelagt for Folketingets Indfødsretsudvalg i følgende tilfælde:
Forelæggelse i medfør af cirkulæreskrivelsen
Det fremgår af cirkulæreskrivelsen om naturalisation, at din sag vil blive forelagt for Folketingets Indfødsretsudvalg, hvis:
Forelæggelse efter anmodning fra Folketingets Indfødsretsudvalg
Du har mulighed for at få behandlet din sag i Folketingets Indfødsretsudvalg, hvis udvalget eller et medlem af udvalget anmoder om at få din sag forelagt. Du kan derfor tage kontakt til ét eller flere medlemmer af Folketingets Indfødsretsudvalg og anmode om at få din sag forelagt for udvalget. Der er ingen krav til, hvordan din anmodning skal se ud. Du har dog ikke krav på, at få din sag forelagt i udvalget.
Særligt om forelæggelse for Folketingets Indfødsretsudvalg, hvis du er idømt betinget eller ubetinget fængsel eller foranstaltninger efter straffelovens kapitel 9
Det følger af indfødsretsaftalen af 20. april 2021, at aftalekredsens tilgang i udvalget til, at eventuel dispensation for vandelskravet, hvis du er blevet idømt betinget eller ubetinget fængsel, eller foranstaltninger efter straffelovens kapitel 9 (forvaring, behandlingsdomme mv.), vil være, at dispensation først kan komme på tale efter udløbet af den karensperiode, der gjaldt efter den tidligere aftale om indfødsret fra 2018. Dispensation fra vandelskravet forudsætter i alle tilfælde, at et flertal i udvalget er indstillet på at meddele dispensation. Om det er tilfældet vil bero på en konkret og individuel vurdering af den enkelte ansøger.
For at du kan meddeles dispensation, er det derfor som udgangspunkt en betingelse, at:
Hvis du har spørgsmål til din beregningen af karensperioden, kan du kontakte ministeriets Indfødsretskontor.
Forelæggelse for Indfødsretsudvalget kan fx ske, hvis ansøgningen samtidig forelægges vedrørende muligheden for dispensation fra kravet om danskkundskaber og kravet om bestået Indfødsretsprøve af 2021 som følge af sygdomen langvarig funktionsnedsættelse. Det vil sige, at hvis man kan dokumentere sygdom (en langvarig funktionsnedsættelse) og ikke opfylder betingelserne vedrørende kravet om danskkundskaber og kravet om at have bestået Indfødsretsprøven af 2021 og ikke opfylder kravet om selvforsørgelse, så vil Indfødsretsudvalget desuden tage stilling til, om man kan få dispensation fra kravet om selvforsørgelse.
Hvis man opfylder kravet om danskkundskaber og kravet om at have bestået Indfødsretsprøven af 2021, men som følge af dokumenteret sygdom (en langvarig funktionsnedsættelse) ikke opfylder selvforsørgelseskravet, vil sagen også kunne forelægges for Indfødsretsudvalget med henblik på, at man kan få dispensation fra kravet om selvforsørgelse.
Desuden vil ens ansøgning eventuelt kunne blive forelagt Indfødsretsudvalget med henblik på dispensation i følgende situationer:
Udlændinge- og Integrationsministeriet har ikke mulighed for at vurdere på forhånd, om du er omfattet af ovenstående betingelser, men du kan kontakte ministeriet, hvis du har generelle spørgsmål til betingelserne.
Hvis du ønsker at søge om dispensation fra en eller flere betingelser på grund af en langvarig fysisk, psykisk, sensorisk eller intellektuel funktionsnedsættelse, kan du læse om kravene til den lægelige dokumentation her. Opfylder den lægelige dokumentation ikke kravene, vil sagen ikke blive forelagt Indfødsretsudvalget og ministeriet vil træffe afgørelse i din sag baseret på den øvrige dokumentation i ansøgningen.
Forelæggelse for Indfødsretsudvalget kan fx ske, hvis ansøgningen samtidig forelægges vedrørende muligheden for dispensation fra kravet om danskkundskaber og kravet om bestået Indfødsretsprøve af 2021 som følge af sygdomen langvarig funktionsnedsættelse. Det vil sige, at hvis man kan dokumentere sygdom (en langvarig funktionsnedsættelse) og ikke opfylder betingelserne vedrørende kravet om danskkundskaber og kravet om at have bestået Indfødsretsprøven af 2021 og ikke opfylder kravet om selvforsørgelsebeskæftigelse, så vil Indfødsretsudvalget desuden tage stilling til, om man kan få dispensation fra kravet om selvforsørgelsebeskæftigelse.
Hvis man opfylder kravet om danskkundskaber og kravet om at have bestået Indfødsretsprøven af 2021, men som følge af dokumenteret sygdom (en langvarig funktionsnedsættelse) ikke opfylder selvforsørgelseskravetbeskæftgiele, vil sagen også kunne forelægges for Indfødsretsudvalget med henblik på, at man kan få dispensation fra kravet om selvforsørgelse.
Desuden vil ens ansøgning eventuelt kunne blive forelagt Indfødsretsudvalget med henblik på dispensation i følgende situationer:
IKKE ENDELIGT ENDNU
Hvis du ønsker at søge om dispensation fra en eller flere betingelser på grund af en langvarig fysisk, psykisk, sensorisk eller intellektuel funktionsnedsættelse, kan du læse om kravene til den lægelige dokumentation her. Opfylder den lægelige dokumentation ikke kravene, vil sagen ikke blive forelagt Indfødsretsudvalget og ministeriet vil træffe afgørelse i din sag baseret på den øvrige dokumentation i ansøgningen.
Hvis du på grund af sygdom eller lignende ikke mener at kunne deltage i en grundlovsceremoni, kan du forud for lovens vedtagelse søge om dispensation fra kravet. Det er kun Folketingets Indfødsretsudvalg, der kan give dispensation. Det er derfor vigtigt, at du inden lovforslagets fremsættelse giver ministeriet besked, hvis du ønsker at søge om dispensation.
Du kan enten søge om dispensation i dit ansøgningsskema ved indgivelse af ansøgningen eller ved at kontakte ministeriet inden din sag er færdigbehandlet.
Forelæggelse grundet en fysisk, psykisk, sensorisk eller intellektuel funktionsnedsættelse.
Forelæggelse for Indfødsretsudvalget kan ske hvis ansøgeren vedlægger fyldestgørende lægelig dokumentation, som dokumenterer, at årsagen til at kravet om danskkundskaber ikke kan opfyldes er en langvarig fysisk, psykisk, sensorisk eller intellektuel funktionsnedsættelse. Forelæggelse for Indfødsretsudvalget på grund af langvarig fysisk, psykisk, sensorisk eller intellektuel funktionsnedsættelse
Ansøgningen vil blive forelagt for Folketingets Indfødsretsudvalg med henblik på dispensation fra kravet om danskkundskaber, hvis følgende betingelser er opfyldt:
Derudover vil det være et krav for forelæggelse for Indfødsretsudvalget, at
Hvis man ikke har deltaget i danskuddannelse og ikke har forsøgt at tage en danskprøve som anført, vil sagen blive forelagt for Folketingets Indfødsretsudvalg, hvis en lægeerklæring dokumenterer, at man som følge af en langvarig funktionsnedsættelse ikke har mulighed for at tilegne sig dansk og ikke har kunnet deltage i danskundervisningen eller forsøge at tage en danskprøve.
Hvis man ikke fremsender dokumentation for at have deltaget i danskundervisning eller forsøgt at tage en danskprøve, vil Folketingets Indfødsretsudvalg kunne lægge vægt på, om man på anden måde kan dokumentere at have forsøgt at tilegne sig danskkundskaber i nogenlunde samme omfang som danskere på samme udviklings- og dannelsestrin. Det vil fx være på baggrund af udtalelser fra arbejdsgivere, foreninger, aktiveringstilbud, private sprogskoler mv.
Folketingets Indfødsretsudvalg vil således i vurderingen af, om der bør dispenseres fra kravet om dokumentation for danskkundskaber, kunne lægge vægt på, om man inden for en årrække vil kunne tilegne sig danskkundskaber på et eller andet niveau og forsøge at tage (gå op til) en danskprøve.
Den langvarig fysiske, psykiske, sensoriske eller intellektuelle funktionsnedsættelse og funktionsnedsættelsens sammenhæng med den manglende mulighed for at tilegne sig dansk og deltage i danskundervisningen eller forsøge at tage en danskprøve skal være dokumenteret ved en erklæring fra en person med lægefaglig baggrund.
I de tilfælde, hvor man har en langvarig funktionsnedsættelse på baggrund af en psykisk lidelse, skal lægeerklæring udarbejdes af en speciallæge i psykiatri eller en person med anden lægefaglig baggrund baseret på en forudgående psykiatrisk udredning. Derfor vil en udtalelse fra en psykolog i disse tilfælde ikke være tilstrækkelig.
Som eksempler på psykiske lidelser kan nævnes depression, skizofreni og PTSD.
Opfylder den lægelige dokumentation ikke kravene, vil sagen ikke blive forelagt Indfødsretsudvalget og ministeriet vil træffe afgørelse i din sag baseret på den øvrige dokumentation i ansøgningen.
Ministeriet har praksis for at forelægge visse ansøgninger for Folketingets Indfødsretsudvalg, hvor ansøgeren kan dokumentere danskkundskaber uden direkte at opfylde kravene til de prøver, der er angivet i aftalens § 24, stk.1, jf. bilag 3.a., eller § 24, stk. 2, jf. bilag 3.b.
Forelæggelse for Indfødsretsudvalget kan ske hvis ansøgeren vedlægger fyldestgørende lægelig dokumentation, som dokumenterer, at årsagen til at kravet om kendskab til danske samfundsforhold, dansk kultur og historie ved at have bestået ’Indfødsretprøven af 2021’ ikke kan opfyldes er en langvarig fysisk, psykisk, sensorisk eller intellektuel funktionsnedsættelse.
Forelæggelse for Folketingets Indfødsretsudvalg med henblik på dispensation fra kravet om dokumentation for kendskab til danske samfundsforhold, dansk kultur og historie ('Indfødsretsprøven af 2021') vil ske, hvis følgende betingelser er opfyldt:
Derudover er det som udgangspunkt et krav, at man dokumenterer at have forsøgt at tage en 'Indfødsretsprøve af 2021', herunder ved prøveaflæggelse på særlige vilkår eller ved brug af hjælpemidler (fx ved anvendelse af praktiske foranstaltninger og tekniske hjælpemidler, tilstedeværelse af en hjælper eller forlænget prøvetid)
Hvis man ikke har forsøgt at tage en 'Indfødsretsprøve af 2021', vil sagen blive forelagt for Folketingets Indfødsretsudvalg, hvis en lægeerklæring dokumenterer, at man som følge af en langvarig funktionsnedsættelse ikke har kunnet forsøge at tage en indfødsretsprøve.
Den langvarig fysiske, psykiske, sensoriske eller intellektuelle funktionsnedsættelse og funktionsnedsættelsens sammenhæng med den manglende mulighed for at forsøge at tage en 'Indfødsretsprøve af 2021' skal være dokumenteret ved en erklæring fra en person med lægefaglig baggrund.
I de tilfælde, hvor man har en langvarig funktionsnedsættelse på baggrund af en psykisk lidelse, skal lægeerklæring udarbejdes af en speciallæge i psykiatri eller en person med anden lægefaglig baggrund baseret på en forudgående psykiatrisk udredning. Derfor vil en udtalelse fra en psykolog i disse tilfælde ikke være tilstrækkelig. Som eksempler på psykiske lidelser kan nævnes depression, skizofreni og PTSD.
Opfylder den lægelige dokumentation ikke kravene, vil sagen ikke blive forelagt Indfødsretsudvalget og ministeriet vil træffe afgørelse i din sag baseret på den øvrige dokumentation i ansøgningen.