Efter du har søgt

Her kan du læse om, hvordan din ansøgning bliver behandlet, og hvad du skal foretage dig, når du har søgt om statsborgerskab

Proces efter at du har ansøgt om dansk statsborgerskab

Lovforslag om indfødsrets meddelelse

Lovforslag nr. L 61 om indfødsrets meddelelse, som blev fremsat for Folketinget den 26. oktober 2023, blev vedtaget den 19. december 2023. Lovforslaget er trådt i kraft den 1. januar 2024.

De personer, som er optaget på lovforslaget med krav om deltagelse i en grundlovsceremoni, har modtaget et brev med nærmere oplysninger herom. Udlændinge- og Integrationsministeriet har i januar 2024 fremsendt statsborgerretsbeviser til de personer, som er optaget på lovforslaget uden krav om deltagelse i en ceremoni, og som derfor har erhvervet dansk statsborgerskab ved lovforslagets ikrafttræden den 1. januar 2024.

Læs mere om lovforslag om indfødsret på Folketingets hjemmeside

 

Hvad betyder det for dig og din familie, at du får dansk statsborgerskab.

Når du får dansk statsborgerskab, kan du stemme til folketingsvalg, og du kan også få et dansk nationalitetspas.

Du bliver dansk den dag, hvor du har deltaget i en grundlovsceremoni, eller – hvis du ikke skal til grundlovsceremoni – den dag, hvor den lov om indfødsrets meddelelse, som du er omfattet af, træder i kraft. Udlændinge- og Integrationsministeriet registrerer i CPR, at du er blevet dansk.

En opholdstilladelse efter udlændingeloven bortfalder ved erhvervelse af dansk indfødsret.  Det fremgår af udlændingelovens § 18 a, stk. 1. Tidligere udstedte opholdstilladelser efter udlændingeloven bortfalder derfor, når du bliver dansk statsborger. Har du fået udstedt et opholdskort, fremmedpas eller konventionspas, vil vi derfor bede dig om at aflevere disse til borgerservice i din bopælskommune eller til Udlændingestyrelsen, når du er blevet dansk.

Du skal også være opmærksom på, at det kan have konsekvenser for dine familiemedlemmers opholdstilladelse, når du bliver dansk statsborger.