Mulighed for genoptagelse af ansøgninger om bevis for dansk statsborgerskab på baggrund af en dom fra Højesteret

04-10-2024

Højesteret har den 26. juni 2024 afsagt dom om en tidligere regel om et barns automatiske erhvervelse af dansk statsborgerskab ved forældrenes indgåelse af ægteskab.

Højesteret har i dommen vurderet, at det efter dagældende § 2 i indfødsretsloven alene kan anses for et krav, at barnets far var dansk statsborger, da han indgik ægteskab med barnets mor, og at det derfor er uden betydning for barnets erhvervelse af dansk statsborgerskab, at barnets far først blev dansk statsborger efter, at barnet blev født.

Der gælder derfor nu følgende for vurderingen af, om et barn har erhvervet dansk statsborgerskab ved forældrenes indgåelse af ægteskab:

For ægteskaber indgået inden den 1. februar 2020 er det en betingelse for et barns erhvervelse af dansk statsborgerskab efter indfødsretslovens § 2, at barnets far var dansk statsborger på tidspunktet for ægteskabets indgåelse med barnets mor, og at barnet i øvrigt på dette tidspunkt er ugift og under 18 år.

For ægteskaber indgået den 1. februar 2020 eller senere, er et barns erhvervelse af statsborgerskab efter indfødsretslovens § 2 yderligere betinget af, at barnet er født inden den 1. juli 2014, og at barnets far var dansk statsborger, da barnet blev født.

Se Udlændinge- og Integrationsministeriets orientering af Folketinget om dommen og dens retsvirkninger her: Folketinget (ft.dk).

Du har mulighed for genoptagelse af ansøgninger om bevis for dansk statsborgerskab, hvis du tidligere har ansøgt om et bevis for, at du blev dansk statsborger, da dine forældre blev gift, og har Udlændinge- og Integrationsministeriet meddelt afslag under henvisning til, at din far ikke var dansk statsborger, da du blev født, kan du anmode ministeriet om at genoptage din ansøgning.

Udlændinge- og Integrationsministeriet bemærker, at dommen kun har betydning for børn født før den 1. juli 2014 af forældre, der har indgået ægteskab inden den 1. februar 2020. For ægteskaber indgået den 1. februar 2020 eller senere er det en forudsætning for barnets erhvervelse af dansk statsborgerskab, at barnets far er dansk statsborger på såvel tidspunktet for barnets fødsel som tidspunktet for ægteskabets indgåelse med barnets mor. I begge tilfælde er det en forudsætning, at barnet er ugift og under 18 år på tidspunktet for forældrenes indgåelse af ægteskab.

Et barn født den 1. juli 2014 eller senere erhverver dansk statsborgerskab ved fødslen, hvis barnets far, mor eller medmor er dansk statsborger. Dette gælder, uanset om barnet er født i eller uden for ægteskab.

Du kan læse mere om reglerne om bevis for dansk statsborgerskab her: Bevis for dansk statsborgerskab