Et bredt folketingsflertal vedtager lov for fordrevne ukrainere

16-03-2022

Loven om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine, er netop blevet vedtaget i Folketinget.

Her til aften har Folketinget vedtaget loven om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine. Loven sikrer et midlertidigt opholdsgrundlag til personer, der grundet Ruslands invasion er fordrevet fra Ukraine.

Personerne omfattet af loven vil hurtigt kunne blive en del af det danske samfund med adgang til uddannelse, sundhedsydelser og arbejdsmarkedet.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler: 

”Jeg er meget glad for den store opbakning i Folketinget til ukrainerloven. Nu går myndighederne på overarbejde. Min ambition er, at de første opholdstilladelser allerede vil blive tildelt i weekenden. Herefter vil der gå få dage, inden vi kan begynde at få fordrevne fra Ukraine som kolleger, og vores børn vil få nye skolekammerater.

I den forbindelse vil jeg godt understrege, at den integrationsopgave er meget, meget omfattende. Putins overfald på Ukraine har udløst en enorm flygtningestrøm. Jeg tror, at mange vil blive overraskede over, hvor meget dette vil kræve af det danske samfund.

Derfor vil jeg godt kraftigt appellere til, at vi alle sammen bidrager: Det kan ske ved at invitere den nye ukrainske dreng fra skoleklassen med til spejder. Eller ved at hjælpe hans mor i kontakt med en mulig ny arbejdsgiver.”

Loven træder i kraft torsdag d. 17. marts. Det er allerede nu muligt at søge om opholdstilladelse efter særloven. Se mere info og ansøgningsskemaer på nyidanmark.dk/Ukraine.

Regeringen og Kommunernes landsforening indgik for nylig aftale om modtagelse af fordrevne fra Ukraine. Læs mere her (nyt vindue åbner).