"Stop myten om mødommen": Minister roser ny kampagne

Foreningen 'Søstre mod vold og kontrol' lancerer i morgen kampagnen "Stop myten om mødommen" i anledning af uge 6, hvor der traditionelt er fokus på seksualundervisning i folkeskolen.

I samarbejde med landets skolelærere sætter Sex & Samfund i Uge Sex i år fokus på lighed mellem kønnene. 

Foreningen ’Søstre mod vold og kontrol’ har i den forbindelse udarbejdet en kampagne under overskriften ”Stop myten om mødommen” med tilhørende undervisningsmateriale, som landets lærere og elever kan benytte.

Med kampagnen fokuserer ’Søstre mod vold og kontrol’ på myter, der er forbundet med mødom. Myter, som særligt i nogle etniske minoritetsmiljøer koster unge piger mange kvaler - bl.a. fordi de mødes med krav om at bløde, når de har sex første gang.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:

“Stor ros til denne kampagne. Det er virkelig trist, at der er familier og ægtemænd, der forventer, at unge kvinder skal bløde efter det første samleje.

Jeg håber, at kampagnen kan oplyse både piger og drenge og nedbryde alle de myter, der er med til at lægge et urimeligt pres på kvinder.

Vi skal myterne om mødommen til livs, og det sker bedst ved at unge selv tør tale om tabuet - som de unge frivillige kvinder, der står frem i kampagnevideoen. Jeg håber, at elever og lærere på mange skoler kan få gavn af undervisningsmaterialet."

Stifter af og talskvinde i foreningen ’Søstre mod vold og kontrol’ Kefa Abu Ras udtaler:

”Vi er nødt til at gøre op med den forkerte forestilling om mødommen som en lukket hinde, der springer op og bløder ved første samleje. Sandheden er, at mødommen slet ikke er en lukket hinde, og at det faktisk er under halvdelen af alle kvinder, der bløder første gang. Så kravet om blod på lagenet lægger et helt urimeligt stort pres på unge kvinder - og betyder blandt andet, at flere går andre veje for at sikre blod på bryllupsnatten.

Det er vanvittigt vigtigt, at vi oplyser både de unge kvinder og deres familier om fakta. Det er dog vores erfaring, at oplysningsarbejdet omkring mødom i visse miljøer opfattes som ”farligt”. For hvis man afliver myten om mødommen, fortæller man samtidig piger og kvinder, at der ikke længere findes beviser for deres jomfruelighed. På den måde er der en interesse i at opretholde myten om mødommen, fordi det er et effektivt redskab til at udøve negativ social kontrol.

Ingen kvinder skal føle, at familiens ære afhænger af noget, der ikke findes. Vi må aldrig acceptere, at piger vokser op med en forestilling om, at de er mindre værd eller en skam for familien, hvis de ikke bløder den første gang.”

Se kampagnevideoen her (åbner i nyt vindue)

Hent lærervejledning her (pdf) (åbner i nyt vindue)

Hent elevmaterialet her (pdf) (åbner i nyt vindue)

Hent fakta om mødommen (pdf) (åbner i nyt vindue)

Fakta

Foreningen ’Søstre mod vold og kontrol’ arbejder med at bekæmpe negativ social kontrol og vold mod kvinder. Foreningen har base i Odense.

Undervisningsmaterialet ’Stop myten om mødommen’ er målrettet elever i 7. – 10. klasse.

I forbindelse med finansloven for 2021 besluttede regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet at afsætte 3,8 mio. kr. i perioden 2021-2024 til at forhøje det statslige driftstilskud til foreningen ’Søstre mod vold og kontrol’.

Yderligere oplysninger

Pressechef Pelle Dam, tlf. 61 98 32 80,