Regeringen vil afskaffe opholdstilladelse som udsendelseshindret

06-09-2024

I dag kan udlændinge uden lovligt ophold få en opholdstilladelse som udsendelseshindret, hvis det ikke er lykkedes at få dem hjemsendt efter 18 måneder. Det opholdsgrundlag ønsker regeringen at afskaffe.

Udlændinge- og integrationsministeren sender snart et lovforslag i ekstern høring, der skal afskaffe muligheden for at få opholdstilladelse, alene fordi man er udsendelseshindret.

Ordningen er målrettet udlændinge, som har fået afslag på asyl, og som ikke har kunnet udsendes i minimum 18 måneder på trods af, at de medvirker til udsendelsen, og hvor udsendelse for tiden må anses for udsigtsløs.

Hvis Danmarks internationale forpligtelser helt konkret medfører, at den pågældende udlænding skal have en opholdstilladelse, f.eks. fordi udlændingen er alvorligt syg eller har nær familiemæssig tilknytning til herboende personer, vil der være mulighed for at få opholdstilladelse efter en anden bestemmelse.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek udtaler:

”Det her handler om en ordning, som er dyr at administrere set i forhold til de meget få opholdstilladelser, der i sidste ende gives.

Og så handler det om udlændinge, der har fået behandlet deres ansøgning om asyl efter alle kunstens regler, men som ikke har et beskyttelsesbehov. De har ikke ret til at være i Danmark.

Derfor mener jeg, at det er både rimeligt og fornuftigt at afskaffe ordningen.

Jeg vil ikke bilde nogen ind, at dette her er en revolution af udlændingepolitikken. Men principielt synes jeg, at ændringen er den rigtige vej at gå.

Desuden er det også én ordning mindre, der skal administreres, og dermed sparer vi faktisk også en lille smule overflødigt bureaukrati væk på denne her måde.

I perioden fra 2016 til og med 2. kvartal af 2024 er der meddelt 18 opholdstilladelser efter ordningen. I forbindelse med regeringens udspil til politisk prioriteret opgavebortfald fremgår det, at afskaffelsen af ordningen vil betyde en besparelse på 1,8 årsværk.