Regeringen vil skærpe reglerne om indfødsret for nordiske statsborgere

04-10-2024
Nyhed

Regeringen ønsker at skærpe reglerne for nordiske statsborgeres adgang til at opnå dansk statsborgerskab ved erklæring.

Statsborgere i Finland, Island, Norge og Sverige kan på visse betingelser få dansk statsborgerskab ved at afgive en erklæring over for Udlændinge- og Integrationsministeriet, Rigsombudsmanden på Færøerne eller Rigsombudsmanden i Grønland.

Efter de gældende regler kan nordiske statsborgere ikke afgive erklæring, hvis personen i løbet af de sidste 7 år er idømt frihedsstraf. Regeringen ønsker at ændre beregningen af vandelskravet, så det i stedet regnes fra endt afsoning, og ikke fra domstidspunktet, som tilfældet er i dag.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek siger:
”Jeg er glad for den nordiske aftale om statsborgerskab, der giver vores nordiske naboer lempeligere adgang til statsborgerskab. Men vi skal sikre, at der ikke opstår skøre situationer, hvor personer kan få dansk statsborgerskab under deres fængselsophold. Det er derfor fornuftigt, at de danske regler er så strenge, som det er muligt inden for aftalen. Det gælder ikke mindst i lyset af den grænseoverskridende kriminalitet fra Sverige, vi har set i den seneste tid. Kriminalitet skal have konsekvenser, og her kan vi stramme lidt på skruen.”

Ændringen vil kræve en lovændring, der forventes fremsat i foråret 2025.

Ændringen forventes at have betydning i et meget lille antal sager.

Fakta:

  • Den nordiske aftale om statsborgerskab blev indgået i 1969 og er løbende blevet justeret.
  • Formålet er bl.a. at lette nordiske statsborgeres mulighed for at opnå statsborgerskab i et andet nordisk land. Danmark har derfor lempeligere krav til erhvervelse af dansk statsborgerskab for statsborgere fra andre nordiske lande.
  • Den fælles nordiske aftale forpligter landene til bl.a. at give mulighed for at afgive skriftlig erklæring om erhvervelse af statsborgerskab, hvis en række betingelser er opfyldt.