Regeringen præsenterer ny strategi for Danmarks ydre grænser

Danmark skal være blandt de lande, der går forrest, når det gælder kontrollen med EU’s ydre grænser og hjemsendelse af udlændinge uden lovligt ophold.

Der skal sikres et tæt og koordineret samarbejde mellem de nationale myndigheder, når det kommer til forvaltningen af Danmarks ydre grænser og hjemsendelse af udlændinge uden lovligt ophold.

Det er udgangspunktet for den nye danske strategi for integreret grænseforvaltning 2024-2027, som er udarbejdet i samarbejde mellem en række myndigheder, herunder bl.a. Udlændinge- og Integrationsministeriet, Justitsministeriet, Forsvarsministeriet og Skatteministeriet.

Grænsekontrol og hjemsendelse er et fælles ansvar mellem medlemsstaterne og det europæiske grænse- og kystvagtagentur (Frontex). Den danske strategi skal sikre, at Danmark løfter sin del af opgaven. I strategien er der derfor bl.a. fokus på at fremtidssikre de danske grænser gennem anvendelse af nye store IT-systemer, reducering af antallet af grænseovergangssteder i Danmark og implementering af den nye screeningforordning fra EU’s Migrations- og Asylpagt.

Der er med strategien også fokus på et stærkt samarbejde mellem myndigheder i Danmark og med Frontex. Dertil fokuseres der i strategien på samarbejdet med tredjelande, herunder indsatser inden for bl.a. kapacitetsopbygning som led i regeringens ambition om at finde nye løsninger på EU’s migrationsudfordringer og styrke partnerskaber med tredjelande langs migrationsruterne.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek udtaler:

EU’s ydre grænser er under massivt pres. Det stiller store krav til effektiv kontrol og overvågning af de ydre grænser, mens vi samtidig skal styrke partnerskaberne med tredjelande langs migrationsruterne og derigennem finde nye løsninger på migrationsudfordringerne. Samtidig er det afgørende, at udlændinge, der er kommet hertil ulovligt eller har fået afvist deres ansøgning om asyl, skal sendes hjem igen. Det kræver et stærkt og stabilt samarbejde mellem myndighederne her i landet, som vi nu styrker yderligere med denne strategi.

Justitsminister Peter Hummelgaard udtaler:

Effektiv kontrol ved Europas ydre grænser er helt afgørende for både Europas og Danmarks sikkerhed. Det gælder særligt i en tid præget af alvorlige konflikter. En central del af den danske strategi er dansk politis indsats i kampen mod grænseoverskridende kriminalitet, terrorhandlinger og ulovlig migration. Det gælder både på den hjemlige bane, hvor politiet kontrollerer indrejsende fra lande uden for EU, og når vi bistår med betjente til grænseovervågningen i Middelhavet. Det er opgaver, der i alle tilfælde kræver et tæt og effektivt myndighedssamarbejde.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen udtaler:

Med alvorlige konflikter i både Europa og Europas nærområde er der brug for, at vi rykker mere sammen i EU om vores fælles sikkerhed. Derfor er det afgørende, at vi igennem et stærkt myndighedssamarbejde på nationalt såvel som EU-plan styrker overvågning og kontrol af EU’s ydre grænser. Forsvaret spiller en afgørende rolle i overvågningen af de ydre grænser til søs og ved håndteringen af migration ved EU’s ydre grænser, når vi eksempelvis støtter politi og FRONTEX med kapaciteter og personel til overvågning. Jeg vil arbejde for, at FRONTEX får en styrket rolle i fremtiden.

Skatteminister Rasmus Stoklund udtaler:

Vi skal passe godt på både Danmark, danskerne og vores medeuropæere, og her spiller vores styrkede myndighedssamarbejde en nøglerolle. Toldstyrelsens arbejde har aldrig været vigtigere end i dag, hvor både forbrugsvarer, der ikke lever op til de standarder, vi har på fx sundhedsområdet, samt ulovlige varer som narkotika, banker på vores dør. Nu styrker vi indsatsen på Danmarks ydre grænser til gavn for både Danmark og hele EU.

Fakta

  • Strategien er udarbejdet i samarbejde mellem en række myndigheder, herunder bl.a. Udlændinge- og Integrationsministeriet, Justitsministeriet, Forsvarsministeriet og Skatteministeriet, ligesom udlændingemyndighederne, toldmyndighederne, forsvaret og politiet har bidraget væsentligt til strategien.

  • Grænsekontrol og hjemsendelse af udlændinge uden lovligt ophold er et fælles ansvar for EU’s medlemsstater og det europæiske grænse- og kystvagtagentur (Frontex). Med sit udvidede mandat fra 2019 har Frontex fået en stadig større rolle med et styrket mandat på området for hjemsendelse, samarbejde med tredjelande og gennem etablering af et stående korps med op til 10.000 operationelle medarbejdere fra medlemsstaterne og Frontex i 2027. Medlemsstaterne har fortsat hovedansvaret for deres afsnit af de ydre grænser og hjemsendelse.

  • EU’s medlemsstater skal ifølge EU-reglerne udarbejde nationale strategier for integreret grænseforvaltning (EIBM) for at sikre ensartet forvaltning af EU’s ydre grænser og koordineret samarbejde mellem medlemsstaterne og Frontex. Udarbejdelsen sker som led i en flerårig EIBM-proces på EU-niveau for perioden 2024-2027, som også omfatter en teknisk og operativ strategi for europæisk integreret grænseforvaltning vedtaget af Frontex’ bestyrelse i september 2023.

  • EIBM består af 15 komponenter, herunder grænsekontrol, samarbejde med tredjelande, hjemsendelse, anvendelse af moderne teknologi og store IT-systemer samt grundlæggende rettigheder.

  • Grænserne på Færøerne og Grønland udgør de facto ydre grænser, selvom Færøerne og Grønland ikke er medlemmer af EU eller Schengensamarbejdet. Strategien beskriver derfor nærmere de særlige forhold, der gør sig gældende for Færøerne og Grønland.

  • Du kan læse mere om den danske EIBM-strategi her