Regeringen vil styrke ligebehandling af grønlændere

En ny statslig enhed skal styrke indsatsen for ligebehandling af herboende grønlændere. Samtidig indføres ny mulighed for grønlandsk pas.

Diskriminationen af grønlændere i Danmark er et alvorligt problem.

Derfor tager regeringen nu en række initiativer, der skal styrke ligebehandlingen af herboende grønlændere.

Blandt initiativerne er oprettelsen af en statslig enhed med ansvar for koordinering af statens indsats for ligebehandling af herboende grønlændere, mens der ligeledes oprettes en pulje målrettet civilsamfundsprojekter, der skal understøtte bekæmpelsen af fordomme og diskrimination.

Derudover vil regeringen gøre det muligt at få en grønlandsk udgave af det danske pas, som bliver en tydelig markør på ens ophav og identitet.

Initiativerne indgår som en del af regeringens handlingsplan mod racisme, der ventes at blive præsenteret inden for den nærmeste fremtid.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek udtaler:

"Racisme mod grønlændere er desværre mere udbredt i Danmark, end de fleste går og tror. Det hører ingen steder hjemme, og i Danmark bærer vi et stort ansvar for, at alle i rigsfællesskabet bliver behandlet ordentligt. Det kræver en målrettet og koordineret indsats, og det er det, vi ønsker at opnå med oprettelsen af en ny statslig enhed.

Jeg har stor forståelse for, at man som grønlænder har en særlig grønlandsk identitetsfølelse. Den skal vi som stat anerkende, og derfor ser jeg også retten til et grønlandsk pas som et vigtigt skridt i ligebehandlingen af grønlændere."

Fakta

  • Der er afsat 1,8 mio. kr. varigt til en statslig enhed vedr. ligebehandling af herboende grønlændere på finansloven for 2025. Den statslige enhed vil blive placeret i Udlændinge- og Integrationsministeriets departement.
  • Den statslige enhed får en koordinerende rolle på tværs af ressortområder og vil beskæftige sig med sager, der vedrører ligebehandlingen af herboende grønlændere.
  • Grønlandspuljen skal understøtte civilsamfundsprojekter og indsatser, der aktivt bekæmper fordomme og diskrimination over for herboende grønlændere. Regeringen lægger op til, at der afsættes 0,4 mio. kr. i 2025 og det samme i 2026.
  • Institut for Menneskerettigheder har i rapporten "Grønlandske studerende i Danmark" (2023) vist, at 73 % af grønlandske studerende har oplevet fordomme på en dansk videregående uddannelsesinstitution inden for det seneste år.

Yderligere oplysninger
Kontakt Udlændinge- og Integrationsministeriets presseafdeling på 61 98 32 73 (kan ikke modtage SMS)