Regeringen vil finde løsninger på migrationsudfordringer på international konference

12-04-2024

En række toneangivende beslutningstagere og eksperter fra Europa, Mellemøsten og Afrika kommer til København den 6. maj for at diskutere nye løsninger for det europæiske asylsystem og styrkelsen af ligeværdige partnerskaber.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen er værter for den internationale migrationskonference, der foregår i Eigtveds Pakhus i København mandag den 6. maj.

 

Konferencen søger blandt andet at styrke partnerskaber mellem europæiske lande og flygtningeværtslande samt med lande langs centrale migrationsruter. Formålet med partnerskaberne er blandt andet at håndtere udfordringer forbundet med irregulær migration på tværs af grænser og bidrage til bæredygtig udvikling i de lande, der huser mange flygtninge.

 

Ud over ministre fra en række lande i Europa, Mellemøsten og Afrika, har den danske regering blandt andet inviteret repræsentanter fra Europa-Kommissionen, FN-organisationer og den Afrikanske Union samt fra civilsamfund og tænketanke.

 

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek udtaler:

 

”Antallet af irregulære migranter, der ankom til Europa i 2023, var på sit højeste siden krisen i 2015-16. Samtidig har det nuværende asylsystem enorme menneskelige omkostninger, og menneskesmuglere tjener styrtende. Det er helt på månen, og der er brug for at gøre langt mere end i dag for at få ændret dette dybt dysfunktionelle system.

Nu har vi i regeringen taget initiativ til en international konference, hvor vi inviterer centrale aktører til København for blandt andet at drøfte nye løsninger. Formålet er at styrke brede partnerskaber mellem europæiske lande og de lande, der huser langt de fleste flygtninge og lande, som ligger langs de centrale migrationsruter. Der er ingen snuptagsløsninger, hvis vi skal skabe et nyt og bedre asylsystem. Der skal tænkes nyt. Vores håb er, at konferencen kan bidrage til det og i sidste ende være med til at skubbe på for nye partnerskaber til gavn for verdens flygtninge.”

 

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen udtaler:

 

”Det er med livet som indsats og brutal vold, plyndring og overgreb til følge, at flygtninge og migranter forsøger at nå til Europa. Det må vi aldrig sidde overhørig. Vi kan gøre – og gør allerede – meget ved at sætte ind over for de grundlæggende årsager til irregulær migration og fordrivelse. For eksempel når vi med udviklingsbistanden bekæmper fattigdom eller hjælper lokalt med at tilpasse sig klimaforandringerne. Men vi vil også hjælpe dem, der er i knibe langs ruterne. Det kræver af os – og EU som helhed – at vi indgår partnerskaber med de lande, migranter flygter fra og til.” 

 

Konferencen bliver afholdt den 6. maj i Eigtveds Pakhus i København.

 

Det vil være muligt for pressen at overvære konferencens åbningstaler, men der er et begrænset antal pladser. Journalister, der ønsker at dække konferencen eller ønsker interviews med deltagere, skal senest den 3. maj 2024 henvende sig til Udlændinge- og Integrationsministeriets presseteam på