Danmark forlænger ansøgningsfristen for britiske statsborgere

27-03-2023

Regeringen vil gøre det muligt for herboende britiske statsborgere at ansøge om fortsat opholdsret i Danmark, hvis de ikke nåede at sende deres ansøgning i første omgang.

Efter at Storbritannien forlod EU, fik herboende briter mulighed for at søge om fortsat ophold i Danmark efter udtrædelsesaftalen. Der var dog nogle herboende briter, som ikke fik søgt, inden ansøgningsfristen udløb den 31. december 2021.

Regeringen har derfor besluttet at forlænge ansøgningsfristen. De får indtil udgangen af 2023 til at søge. Tiltaget vil gælde for alle britiske statsborgere, der søgte for sent og derfor har fået afvist at få deres ansøgning behandlet, eller som ikke har nået at indgive en ansøgning endnu.

Det er selvfølgelig fortsat et krav for at kunne ansøge, at man opfylder betingelserne efter udtrædelsesaftalen. Dermed omfatter det britiske statsborgere, som har taget lovligt ophold i Danmark, i medfør af EU-reglerne om fri bevægelighed, inden overgangsperiodens udløb den 31. december 2020.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek udtaler:
"Jeg er rigtig glad for, at vi har fundet denne løsning. Det har hele tiden været regeringens intention at gøre det nemt og smidigt for de herboende britiske statsborgere at blive i Danmark. Der er nogle, der ikke nåede at søge, og dem vil vi gerne give en ekstra chance. Derfor glæder det mig, at alle briter, der ansøgte for sent, nu får mulighed for at få deres ansøgning behandlet, så de kan fortsætte deres liv i Danmark". 

Venstres udlændinge- og integrationsordfører Mads Fuglede udtaler:
”I lyset af Brexit vedtog vi i Folketinget, at det ikke skulle gå ud over herboende britiske statsborgere, at Storbritannien ikke længere er en del af EU. Derfor glæder det mig også, at vi nu har fundet en løsning for de briter, der ikke fik søgt i tide”.

Moderaternes udlændinge- og integrationsordfører Mohammad Rona udtaler:
"Hos Moderaterne mener vi det eneste rigtige er at være samarbejdsvillige og hjælpsomme overfor de herboende britiske statsborgere, det gælder også dem, der ikke var opmærksomme på ansøgningsprocessen i første omgang. Derfor er jeg også utrolig glad for, at vi i Regeringen har fundet en løsning, der gør det muligt at forlænge ansøgningsfristem". 

Socialdemokraternes udlændinge- og integrationsordfører Kasper Sand Kjær udtaler:
"I Socialdemokratiet glæder vi os over, at vi nu sørger for, at herboende briter, der ansøgte for sent om fortsat ophold i Danmark, efter Storbritanniens udtrædelse af EU, kan få lov til at blive her i landet. Flere britiske statsborgere bosiddende i Danmark stod nemlig til at miste deres opholdstilladelse, fordi de ikke nåede at ansøge om fornyelse af deres opholdstilladelse i rette tid. Dem skal vi naturligvis hjælpe".

Forlængelsen af ansøgningsfristen sker ved en bekendtgørelsesændring, som vil blive sendt i offentlig høring snarest muligt.

Personer, der allerede har fået behandlet deres ansøgning, og som har fået afslag, fordi de ikke levede op til betingelserne efter udtrædelsesaftalen, vil ikke få mulighed til at få deres ansøgning behandlet på ny, da dette ikke ville være i overensstemmelse med udtrædelsesaftalen.