Fordrevne fra Ukraine er kommet godt i gang

20-02-2023

Mange af de fordrevne fra Ukraine er kommet i beskæftigelse, går til danskundervisning og andelen på offentlig forsørgelse er faldende.

Det går godt med integrationen af de fordrevne fra Ukraine.

Det viser både nøgletal om fordrevne fra Ukraine og en ny spørgeskemaundersøgelse blandt voksne fordrevne, som Udlændinge- og Integrationsministeriet udgiver i dag i forbindelse med, at det i denne uge er et år siden Rusland invaderede Ukraine.

Omkring 2 ud af 5 18-66-årige fordrevne fra Ukraine er i job, og spørgeskemaundersøgelsen viser, at næsten 9 ud af 10 uden job aktivt søger et job eller snart vil gøre det. Samtidig angiver mere end 3 ud af 5, at de er gået i gang med danskundervisning. Undersøgelsen viser også, at de fleste voksne fordrevne har en erhvervskompetencegivende uddannelse og var på arbejdsmarkedet i Ukraine inden invasionen.

2 ud af 3 svarer, at de søgte ophold i Danmark, fordi de havde netværk i Danmark eller anden tilknytning til Danmark.
Efter at have modtaget opholdstilladelse efter særloven blev næsten 9 ud af 10 boligplaceret i den ønskede kommune.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek udtaler:

”I denne uge er det ét år siden, at de første fordrevne fra Ukraine kom til Danmark efter Ruslands invasion.

Ministeriets undersøgelse viser, at det er gået rigtig godt med modtagelsen af de mere end 30.000 fordrevne fra Ukraine, der indtil nu er kommet. Næsten 9 ud af 10 blev boligplaceret i den ønskede kommune. De fleste har et netværk i Danmark. Rigtig mange ukrainere er lykkedes med at komme i arbejde. Og undersøgelsen viser, at langt de fleste, som ikke er i beskæftigelse, forsøger at få et arbejde.

Det er godt for Danmark og ukrainerne. Og det er også godt for Ukraine, hvis de fordrevne vender hjem med forbedrede sprogkundskaber og nye kompetencer, når der forhåbentligt en dag bliver fred.

Jeg vil gerne takke myndighederne, kommunerne, flygtningeorganisationerne, de frivillige og alle fra civilsamfundet, der løfter en kæmpe indsats og bidrager til at hjælpe ukrainerne godt i gang i Danmark.”

Om spørgeskemaundersøgelsen:
Undersøgelsen er baseret på svar fra omkring 7.500 af de fordrevne fra Ukraine over 18 år med opholdstilladelse efter særloven og bopæl i Danmark medio september 2022. Dataindsamlingen er gennemført i oktober og november 2022 af DST Survey fra Danmarks Statistik. Læs flere af undersøgelsens resultater på integrationsbarometer.dk (nyt vindue åbner).

Om nøgletal om fordrevne fra Ukraine:
Se status og udvikling, hvordan det går med fordrevne fra Ukraine i Danmark generelt og i din kommune på integrationsbarometer.dk (nye vindue åbner).