Danmark modtager fortsat færre asylansøgere end de fleste andre EU-lande

10-04-2023

En ny opgørelse viser, at Danmark ligger på en 19. plads i EU målt i forhold til antallet af asylansøgere per indbygger.

Danmark er stadig langt nede på listen over hvor mange asylansøgere per indbygger, de forskellige EU-lande modtager. Det viser opgørelsen for 2022.

Hvis man går omkring 10 år tilbage i tiden, lå Danmark i flere år blandt de 10 EU-lande, der modtog flest asylansøgere per indbygger. I år 2014 var Danmark oppe på en 5. plads, hvilket er den højeste målte placering for Danmark. Det seneste tal for år 2022 viser, at Danmark nu ligger på en 19. plads.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek udtaler:

”Jeg er glad for, at Danmark fortsat ligger lavt på listen. Det er godt, at vi har en relativt lav tilstrømning af asylansøgere, fordi det betyder, at integrationsindsatsen bedre kan følge med. Men vi må ikke læne os tilbage i sofaen og tro, at den hellige grav er vel forvaret.

Hvis vi ser ud over de danske grænser, er situationen nemlig en helt anden. Sidste år søgte mere end 950.000 om asyl i EU. Det er det højeste tal siden migrationskrisen i 2015-16. Østrig – et land med knap 9 millioner indbyggere – modtog mere end 100.000 asylansøgninger sidste år. Det er helt vilde tal, som viser, at vi ikke har kontrol med tilstrømningen. Det er uholdbart.

Samtidig er asylsystemet i dag dybt inhumant og fører til tusindevis af druknede i Middelhavet, mens kyniske menneskesmuglere tjener styrtende. Der er behov for et nyt system, hvor vi sikrer, at flygtninge kommer til Europa på kontrolleret vis som eksempelvis kvoteflygtninge. Så kan vi hjælpe flere flygtninge bedre og samtidig selv få større kontrol med, hvor mange mennesker der kommer til Europa og Danmark. Den ambition arbejder den danske regering hårdt på at realisere, og det er mit vigtigste mål som minister.”

Se opgørelsen (nyt vindue åbner)