Nye tal: Langt færre afviste asylansøgere i udsendelsesposition

15-02-2022

Antallet af afviste asylansøgere i udsendelsesposition er i løbet af 2021 faldet fra 1.155 til 806. Det er et fald på mere end 30 procent. Det er første gang siden 2011, at tallet er under 900.

Når en udlænding får et endeligt afslag på sin asylansøgning eller ikke længere vurderes at have behov for beskyttelse, skal vedkommende rejse hjem, og den pågældende er herefter i såkaldt udsendelsesposition. I dag er langt færre afviste asylansøgere i udsendelsesposition end tidligere. Alene i 2021 er der sket et fald fra 1.155 til 806 personer. Det er et fald på mere end 30 procent.

Går man tilbage til slutningen af 2014, var tallet helt oppe på 1.686.

Det koster i gennemsnit cirka 300.000 kroner at have én afvist asylansøger indkvarteret på et udrejsecenter i et år.

Det lave antal afviste asylansøgere i udsendelsesposition skal ses i lyset af den lave tilstrømning til Danmark de seneste år, som har betydet, at der er færre afviste asylansøgere end tidligere. Samtidig har Hjemrejsestyrelsen gennemgået sagerne grundigt og har på den baggrund kunnet lukke en række sager, hvor personer var rejst ud af Danmark, uden at det har været registreret.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:

”Hjemrejsepolitikken har været en meget vigtig prioritet for mig fra første dag på kontoret. Vi har blandt andet oprettet Hjemrejsestyrelsen og fået vedtaget en hjemrejselov. Derfor er det dejligt at se, at der nu er så få afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Men vi skal ikke hvile på laurbærrene. Vi har derfor for nyligt aftalt et nyt mål med Hjemrejsestyrelsens direktør. Antallet af afviste asylansøgere i udsendelsesposition skal reduceres med yderligere 10 procent i løbet af 2022.”

Det fremgik af Hjemrejsestyrelsens mål- og resultatplan for 2021, at antallet af udlændinge i udsendelsesposition skulle reduceres med mindst 10 procent. Det mål er indfriet, da tallet er faldet med mere end 30 procent i løbet af året.

Af styrelsens mål- og resultatplan for 2022 fremgår det, at antallet skal reduceres med yderligere 10 procent.

Hjemrejsestyrelsens direktør Claes Nilas udtaler:

"Hjemrejsestyrelsen blev oprettet midt under coronapandemien. For en styrelse, der bl.a. har til formål at få afviste asylansøgere til at rejse hjem, har det naturligvis været en udfordring, at der generelt har været meget få fly i luften, ligesom vi har skullet håndtere omfattende indrejserestriktioner i mange lande. Men jeg synes alligevel, at vi er kommet godt i gang. Og jeg glæder mig over, at antallet af afviste asylansøgere i udsendelsesposition er faldet drastisk.”

Fakta

Find mere statistik om hjemsendelse på Hjemrejsestyrelsens hjemmeside 

Hjemrejsestyrelsens hjemmeside