Misbrug af udenlandsk arbejdskraft skal kunne koste retten til at drive virksomhed

28-04-2022

Regeringen slår hårdt ned på misbrug af ulovlig udenlandsk arbejdskraft. Ny lovgivning skal sikre, at virksomhedsejere fremover vil kunne blive fradømt retten til at drive virksomhed, hvis de groft udnytter illegal arbejdskraft.

Regeringen vil det illegale arbejdsmarked til livs. Det er helt uacceptabelt, at virksomheder udnytter udenlandsk arbejdskraft og omgår de udlændingeretlige regler. Fusk og snyd underminerer samtidig arbejdsmarkedets fælles spilleregler, og skaber unfair konkurrence for ordentlige og lovlydige virksomheder.

Derfor skærpede regeringen i juni 2020 bødestraffen for virksomheder, der benytter sig af udenlandsk arbejdskraft under særligt skærpende omstændigheder. Nu foreslår regeringen endnu en skærpelse.

Virksomhedsdrivende, der dømmes for groft at misbruge illegal arbejdskraft, skal kunne frakendes retten til at drive den type virksomhed, hvor vedkommende beskæftigede den ulovlige arbejdskraft.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:

“Før valget foreslog Socialdemokratiet at slå hårdere ned på dem, der groft udnytter udenlandsk arbejdskraft. Først skærpede vi bødestraffen til virksomhederne, og nu vil vi sikre, at de værste på chefgangen ikke bare kan åbne en ny virksomhed, hvis de straffes for grov udnyttelse af deres udenlandske ansatte.”

Lovforslaget er således en udmøntning af et af forslagene fra ”Retfærdig og Realistisk”, der er Socialdemokratiets helhedsplan for dansk udlændingepolitik.