Nyt værktøj skal være med til at opdage identitetsfusk

03-09-2021

Udlændinge- og Integrationsministeriet styrker kvaliteten af udlændingeregisteret med et nyt system, der kan sammenligne fingeraftryk og ansigtsfoto.

Udlændinge- og Integrationsministeriet er i gang med at indføre et nyt system, der skal være med til at bekæmpe ulovlig indvandring samt identitetssnyd. Systemet kommer til at være en væsentlig del af myndighedernes identitetshåndtering, sammen med udlændingeregisteret, som indeholder identitetsoplysninger som navn, fødselsdato, nationalitet og også fingeraftryk og ansigtsfoto.

Ministeriet har efter et EU-udbud med prækvalifikation og forhandling tildelt kontrakten til Idemia Identity & Security France. Idemia skal derfor levere det nye system, en såkaldt BMS – en biometrisammenligningsløsning – der kan sammenligne fingeraftryk og ansigtsfoto på tredjelandsstatsborgere, der opholder sig i Danmark eller ønsker at rejse til Danmark.

Løsningen indbefatter en algoritme, som kan sammenligne biometriske data i form af fingeraftryk og ansigtsfoto. Algoritmen gør det konkret muligt at samkøre nye ansigtsfoto og fingeraftryk med de ansigtsfoto og fingeraftryk, der allerede eksisterer i udlændingeregisteret. Det betyder altså, at udlændinge, som lyver om deres identitet, bedre vil kunne opdages, når man eksempelvis sammenkører vedkommendes fingeraftryk med de oplysninger, som allerede ligger i udlændingeregisteret.

Når BMS er implementeret i løbet af vinteren 2022/2023, kan relevante myndigheder dermed mere entydigt identificere udlændinge.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:

”Vi må indse, at vi befinder os i et våbenkapløb med menneskesmuglere og kyniske bagmænd. De fusker med folks papirer for at få dem til Danmark og finder hele tiden nye veje til at narre myndighederne. Det skal vi beskytte os bedre mod. Vi skal have helt styr på, hvem der rejser ind i Danmark, og vi skal gøre alt, hvad vi kan for at forhindre ulovlig indvandring. Derfor er jeg glad for, at vi er i gang med at indføre en ny løsning, der styrker kontrollen. Langt de fleste udlændinge i Danmark har heldigvis rent mel i posen. Det nye system er et godt værktøj til at kunne snuppe de få, der ikke har.”

Fakta

  • Udlændinge- og Integrationsministeriet har siden juli 2017 opbevaret fingeraftryk og ansigtsfoto på udlændinge, der har søgt om ophold eller visum til Danmark.
  • Ved lov nr. 703 af 8. juni 2017 om ændring af udlændingeloven (Øget brug af biometri mv.) blev der fastlagt hjemmel til øget opbevaring og brug af biometriske oplysninger (fingeraftryk og ansigtsfoto) om udlændinge.
  • BMS-kontrakten har en beløbsramme på 88 mio. kr.
  • I dag er der registreret godt 3 mio. udlændinge i udlændingeregisteret. Heraf er der gemt fingeraftryk på omkring 0,5 mio. og ansigtsfoto på cirka 1 mio. udlændinge.

Yderligere oplysninger

Kontakt pressetelefonen på tlf. +45 61 98 32 90 (kan ikke modtage SMS) for pressehenvendelser til ministeriet og ministeren.