Tesfaye: For få elever med ikke-vestlige rødder får en læreplads

22-11-2021

Danmark mangler faglært arbejdskraft, men elever med ikke-vestlige rødder på erhvervsuddannelserne har svært ved at få en læreplads. Udlændinge- og integrationsministeren besøger mandag en erhvervsskole i Herlev for at se nærmere på problematikken.

Kun 34 pct. af ikke-vestlige efterkommere, der går på en erhvervsuddannelse, har en uddannelsesaftale med en virksomhed tre måneder efter endt grundforløb. Til sammenligning gælder det 58 pct. elever med dansk oprindelse. 

Det er bekymrende, mener udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, som mandag den 22. november besøger erhvervsskolen NEXT i Herlev for at se nærmere på problematikken. 

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler: 

”Virksomhederne mangler faglærte. Samtidig har vi stadig unge på teknisk skole, der mangler en læreplads. Jeg kan se på statistikken, at mange af dem har forældre, der er indvandret til Danmark. Det er jo fremragende, at de har lyst til at blive håndværkere. Men så skal vi altså også sikre, at de får en læreplads. Vi har brug for dem!”

Udfordringerne med at finde lærepladser til unge med ikke-vestlige rødder er desværre en problematik, mange genkender ude på erhvervsskolerne, fortæller Ole Heinager, Formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG-L) og Adm. Direktør for NEXT Uddannelse København:

”Det er en stopklods i arbejdet med at uddanne flere faglærte, for uden lærepladser kan vi ikke tage flere elever ind. Der er selvfølgelig mange nuancer at være opmærksom på, men faktum er, at vi har eleverne, men mangler lærepladserne. Dét at have en læreplads, hvor den unge får branchekendskab, erfaring og et netværk, har enorm betydning for, om den unge gennemfører uddannelsen. Som samfund har vi et fælles ansvar for at uddanne den næste generation.” 

Fakta

  • Antallet af unge, der vælger at tage en erhvervsuddannelse er generelt lavt. Ifølge en fremskrivning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kommer Danmark derfor til at mangle 99.000 faglærte i 2030. 
  • Andelen af unge med en erhvervsuddannelse 10 år efter 9. klasse er markant lavere blandt unge med ikke-vestlig baggrund end med dansk baggrund, uanset forældres indkomstniveau.
  • Siden 2009 har færre ikke-vestlige efterkommere søgt en erhvervsuddannelse sammenlignet med unge med dansk oprindelse. Tidligere forholdt det sig omvendt. 

Fakta om NEXT Herlev

NEXT Herlev er et uddannelsescenter, der bl.a. udbyder erhvervsuddannelser og skolepraktik for de elever, som ikke har fundet en læreplads.

Praktisk Dato: 22. november 2021 Tid: 14.00 (journalister er velkomne fra kl. 13.45) Sted: NEXT, Marielundvej 44, 2730 Herlev

Tilmelding skal ske til  eller telefon: 6198 3276