Nu bliver antidemokratiske donationer til modtagere i Danmark forbudt

09-03-2021

Et bredt flertal i Folketinget er netop blevet enige om at sætte ind over for antidemokratiske donationer. Fremover kan både personer, organisationer og myndigheder derfor havne på den såkaldte forbudsliste.

Regeringen har sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance vedtaget udlændinge- og integrationsministerens lovforslag, der skal forhindre potentielt ekstreme kræfter i at bruge donationer til at modarbejde eller underminere demokratiet og de grundlæggende friheds- og menneskerettigheder.

Der vil på den baggrund nu blive udarbejdet en forbudsliste over fysiske og juridiske personer, som det fremover vil blive strafbart at modtage større pengebeløb fra. Det vil gælde enkeltdonationer på 10.000 kroner eller mere eller flere mindre donationer, der på ét år overstiger 10.000 kroner. Det vil i sidste ende være den siddende udlændinge- og integrationsminister, der kan sætte personer, organisationer og myndigheder på listen.

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:

”Der findes i dag ekstreme kræfter i udlandet, som forsøger at vende vores muslimske medborgere imod Danmark og dermed splitte vores samfund. Flere gange i de senere år har medier fortalt om danske moskéer, der modtager millionbeløb fra blandt andet Mellemøsten. Det vil regeringen modarbejde.

Det her lovforslag er et vigtigt skridt i retning af at bekæmpe de ekstreme islamisters forsøg på at vinde terræn i Danmark. Med det kan vi sætte målrettet ind over for de donationer, som underminerer de værdier, det danske samfund bygger på.

Lovforslaget vil ikke løse alle de problemer, som ekstreme islamister og antidemokratiske kræfter kan give anledning til. Men det er et godt skridt på vejen, og det vil være en gevinst for samfundet, hver eneste gang vi kan stoppe en antidemokratisk donation i Danmark.”

Lovforslaget vil træde i kraft den 15. marts 2021.

Yderligere oplysninger

Simone Agger, presserådgiver, , tlf.: 61 98 32 73

Pelle Dam, pressechef, , tlf.: 61 98 32 80