Flere syrere rejser frivilligt hjem

07-03-2021

137 syrere vendte sidste år hjem frivilligt med økonomisk støtte via repatrieringsordningen. Året før var tallet 100. Syrerne er dermed den nationalitet, hvor klart flest benytter sig af ordningen.

Trods coronarestriktionerne valgte flere syrere sidste år at rejse frivilligt tilbage til Syrien med økonomisk støtte fra den danske stat. Helt præcis 137 syrere mod 100 i 2019, hvor det fra den 1. marts blev muligt at repatriere til Syrien. Syrerne er dermed klart den største gruppe blandt dem, der benytter ordningen.

I 2019 valgte i alt 502 personer at repatriere. Det var det højeste antal i mange år. I 2020 faldt tallet til 349 og var cirka på samme niveau som årene før 2019. Faldet skyldes formentlig den begrænsede mulighed for rejseaktivitet i store dele af verden som følge af coronapandemien.

Senere i år fremlægger regeringen et lovforslag, der skal forbedre repatrieringsordningen ved blandt andet at indføre dedikerede hjemrejsesamtaler for langtidsledige udlændinge.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:

”Flere syrere rejser hjem med en pose penge fra den danske stat. Det er godt nyt. Det viser, at vores håndfaste hjemrejsepolitik virker. Vi har fra starten været ærlige om, at et ophold i Danmark er midlertidigt.

Det er også godt nyt, at det samlede tal trods corona er på nogenlunde samme niveau som tidligere år. Jeg kunne have frygtet, at pandemien ville få folk til at afstå fra at bruge ordningen, men det ser heldigvis ikke ud til at være tilfældet.

Vi skal have endnu flere til at rejse hjem fremover. Derfor fremlægger regeringen snart et lovforslag, der blandt andet skal sikre bedre vejledning til langtidsledige udlændinge om muligheden for at rejse hjem med økonomisk støtte. Ligesom vi er på vej med Danmarks første hjemrejselov, der skal styrke udsendelsen af de udlændinge, der opholder sig ulovligt i landet.”

Fakta

I 2019 og 2020 vendte næsten 140.000 flygtninge hjem til Syrien fra nærområderne, viser tal fra UNHCR. I 2019 udvandrede knap 900 syriske flygtninge og familiesammenførte til flygtninge fra Danmark og oversteg dermed antallet af indvandrede for første gang siden 2011.

Nedenfor kan ses antallet af personer, der har benyttet repatrieringsordningen de senere år.

Yderligere oplysninger

Presserådgiver Søren Staberg Madsen, tlf. 61 98 32 79,