Udlændingestyrelsen vil nu se på, om opholdstilladelser givet til flere hundrede personer fra provinsen Rif Damaskus kan inddrages eller nægtes forlænget. Det sker på baggrund af tre afgørelser fra Flygtningenævnet.
Flygtningenævnet har i denne uge afgjort, at der for personer fra Rif Damaskus i Syrien ikke længere er grundlag for at meddele eller forlænge midlertidige opholdstilladelser efter udlændingelovens § 7, stk. 3 – også kaldet midlertidig beskyttelsesstatus. Nævnet har i tre afgørelser stadfæstet, at personerne omfattet af afgørelserne ikke har behov for beskyttelse i Danmark.
Det betyder, at Udlændingestyrelsen nu vil gennemgå opholdsgrundlaget for cirka 350 flygtninge fra Rif Damaskus og vurdere, om deres opholdstilladelse kan inddrages eller nægtes forlænget.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:
”Danmark har været åben og ærlig fra første dag. Vi har sagt tydeligt til de syriske flygtninge, at deres opholdstilladelse er midlertidig. Den kan inddrages, hvis der ikke længere er behov for beskyttelse. Med Flygtningenævnets afgørelser i denne uge vil myndighederne nu gennemgå bunken af sager fra samme provins. Det er godt. Vi skal give folk beskyttelse, så længe der er behov for det. Men når forholdene i hjemlandet bliver forbedret, bør en tidligere flygtning rejse hjem og genetablere en tilværelse der.”
I 2020 traf Flygtningenævnet de første afgørelser om, at syrere fra Damaskus ikke har behov for beskyttelse og skal udrejse af landet. På den baggrund besluttede udlændinge- og integrationsministeren, at gennemgangen af en lang række sager skulle fremskyndes. Det arbejde er stadig i gang.
Læs mere om Flygtningenævnets stadfæstelser (åbner nyt vindue)
Presserådgiver Søren Staberg Madsen, tlf. 61 98 32 79, ssma@uim.dk