Hver anden person fra MENAPT-landene, som er 30 år eller over, synes ikke, det er i orden, at deres datter har sex før ægteskab. Det viser ny medborgerskabsundersøgelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet
Af undersøgelsen fremgår det, at personer fra MENAPT-lande har mere konservative holdninger til blandt andet deres børns valg af partner og seksuelle forhold, når man sammenligner med personer med oprindelse i Danmark eller de øvrige ikke-vestlige lande.
51 pct. af de adspurgte personer fra MENAPT-landene, som er 30 år eller over, svarer, at det ikke er i orden, at deres datter har sex før ægteskab. Det samme gælder for to pct. blandt samme persongruppe fra Danmark og 17 procent fra øvrige ikke-vestlige lande.
Undersøgelsen viser også, at hver tredje person fra MENAPT-landene, som er 30 år eller over, ikke synes, det er i orden, at deres datter får en kæreste med anden religiøs overbevisning end deres egen. For personer med dansk oprindelse gælder det hver ottende, mens det gælder hver syvende blandt personer fra øvrige ikke-vestlige lande.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:
”Unge kvinder i Danmark har flere rettigheder end deres jævnaldrende i Mellemøsten. Det har kostet blod, sved og tårer at komme så langt med ligestillingen. Derfor skal vi ikke acceptere, at retten til egen krop og kærlighed rulles tilbage. Tusindvis af unge kvinder med udenlandsk baggrund står midt i denne frihedskamp. De har regeringens fulde støtte. Vi har allerede gennemført en række tiltag imod social kontrol - og der er flere på vej.”
Forkvinde i Rådet for Etniske Minoriteter Halima El Abassi udtaler:
"Undersøgelsens resultat kommer ikke bag på mig. Selvom integrationen på mange måder går godt, er social kontrol desværre stadig et udbredt fænomen i mange indvandrergrupper, og det skal vi modvirke med alt vi kan, fra det øjeblik en indvandrer sætter fod i Danmark. Efterkommere af indvandrere skal kunne leve en tilværelse med respekt for deres rødder, men med afsæt i vores normer og værdier der gør dem frie til selv at vælge, hvordan de vil leve inden for dansk lovgivnings rammer. Det er en kamp mod meget stærke kræfter, men en kamp vi skal insistere på at tage og vinde. ”
MENAPT er en regional gruppering, som inkluderer 24 lande fra Mellemøsten og Nordafrika (Syrien, Kuwait, Libyen, Saudi-Arabien, Libanon, Somalia, Irak, Qatar, Sudan, Bahrain, Djibouti, Jordan, Algeriet, Forenede Arabiske Emirater, Tunesien, Egypten, Marokko, Iran, Yemen, Mauretanien og Oman) samt Afghanistan, Pakistan og Tyrkiet.
2021 Udlændinge- og Integrationsministeriet udgiver hvert år en undersøgelse med fokus på ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab i Danmark. I Medborgerskabsundersøgelsen 2021 er der særligt fokus på nydanskernes religiøse praksis. Som noget nyt er ikke-vestlige indvandrere og efterkommere opdelt i oprindelse fra MENAPT-lande og oprindelse fra øvrige ikke-vestlige lande. Læs nærmere om Medborgerskabsundersøgelsen 2021 på integrationsbarometer.dk
Yderligere oplysninger
Kontakt pressetelefonen på tlf. +45 61 98 32 90 (kan ikke modtage SMS) for pressehenvendelser til ministeriet og ministeren.