Ny kampagne skal booste minoritetskvinders frihedskamp

15-11-2020

Ny kampagne skal booste minoritetskvinders frihedskamp

Ingen bør i dagens Danmark undertrykkes og presses til at leve et bestemt liv som følge af negativ social kontrol. Derfor har udlændinge- og integrationsministeren taget initiativ til en oplysningskampagne, der sættes i søen i dag.

Kampagnen består af videoer med tre kvinder, der på hver sin måde har været udsat for negativ social kontrol. Videoerne omhandler problemstillinger, som er genkendelige for mange unge kvinder i Danmark, som eksempelvis overvågning og kontrol, religiøs chikane, rygtesamfund, parallelsamfund, genopdragelsesrejser og arrangerede ægteskaber.

De tre stærke kvinder i videoerne står frem med deres fortælling for at inspirere andre kvinder til at sige fra over for den undertrykkelse, de kan være udsat for. Samtidig ønsker de at bane vejen for, at fremtidige generationer af danske kvinder kan leve frie liv i overensstemmelse med egne ambitioner og drømme.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:

"Der er en vigtig frihedskamp i gang i mange minoritetsmiljøer i Danmark. Unge mennesker kæmper for at bryde fri fra nogle fuldstændig forstokkede normer, så de kan leve deres eget liv.

Kvindekampen i 70'erne foregik i fuld offentlighed. Der var protestmarcher i gaderne og nyhedsindslag i fjerneren. Denne kamp foregår mere i det skjulte. Bag nedrullede persienner. Men der er brug for at få kampen ud i lyset. Så vi alle kan bakke op. Og der er brug for oplysning til de mennesker, der står midt i det og måske føler sig alene i deres kamp.

Jeg er virkelig glad for denne kampagne, som forhåbentlig kan bidrage til begge dele."

Se videoerne her:

Du kan også finde videoerne på FacebookYouTubeInstagram og Twitter.

 

Om de tre medvirkende kvinder:

  • Egzona er 20 år gammel. Da hun var teenager, oplevede hun, at fremmede mænd i hendes boligområde påvirkede hendes far til at kontrollere sin kones og døtres adfærd og frihed. I dag har Egzona gjort op med farens kontrol, og hun forsøger at leve et liv efter egne ønsker og drømme. Hendes far kontrollerer hende ikke længere og er i dag stolt af sin datter.
  • Hana er 20 år gammel. I teenageårene valgte hun at stoppe med at bære tørklæde, hvilket resulterede i chikane fra hendes gamle vennekreds, der mente hun levede for frit. Hana gjorde op med mobningen og forsøger i dag at leve et liv efter egne ønsker og drømme.
  • Halima er 42 år gammel. Halima har tidligere været udsat for en genopdragelsesrejse, ægteskab som mindreårig og trusler fra familien grundet sit aktive valg om et leve et frit liv. Hun var arrangeret gift i mange år, men valgte efter adskillige års ægteskab at forlade sin mand for at leve et mere selvstændigt liv.

Læs mere om kampagnen her.

Regeringen har tidligere i år præsenteret en række initiativer i forsøget på at bekæmpe negativ social kontrol. Læs mere om dem her:

Negativ social kontrol skal i højere grad straffes som psykisk vold

Regeringen vil gøre det muligt at inddrage pas for at forhindre tvangsægteskaber 

Vielser af mindreårige skal forbydes og straffen skal skærpes for at fastholde nogen i ægteskaber mod deres vilje

Yderligere oplysninger

Pressechef Pelle Dam, tlf. 61 98 32 80,