COVID-19: Regeringen vil midlertidigt suspendere håndtryk til grundlovsceremonier

16-04-2020

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye vil suspendere reglen om, at kommende statsborgere skal give hånd i forbindelse med, at de bliver danske statsborgere.

Det betyder konkret, at der i det kommende lovforslag om tildeling af statsborgerskab ikke vil blive stillet krav om, at ansøgerne skal udveksle håndtryk i forbindelse med deltagelse i grundlovsceremonier for at blive danske statsborgere.

I lovforslaget vil der desuden blive lagt op til, at suspensionen også skal gælde for de ansøgere, der var omfattet af den seneste lov om tildeling af statsborgerskab, som blev vedtaget i december 2019, men som endnu ikke har deltaget i en grundlovsceremoni.

Regeringens ønske om at suspendere håndtrykket skal ses i lyset af COVID-19 og de nuværende anbefalinger fra sundhedsmyndighederne om ikke at udsætte sig selv og andre for smitte ved at give hånd.

Det er regeringens opfattelse, at kravet om håndtryk også fremover skal stilles, når sundhedsmyndighederne ændrer deres anbefalinger.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:

"Jeg har deltaget i grundlovsceremonier i Hvidovre, Herning og København. Det var en virkelig god oplevelse. En festdag med flag, familie og en lille tale fra borgmesteren. Jeg synes også, det virkede naturligt at markere det nye statsborgerskab med et håndtryk. Men nu er alt ramt af corona-virussen. Vi kan selvfølgelig ikke forlange, at nye statsborgere skal give borgmesteren hånden, når sundhedsmyndighederne anbefaler, at man slet ikke giver hånd. Jeg tør ikke sige, hvornår vi kommer til at give hinanden hånd igen. Men vi kan ikke lade flere tusinde ansøgere vente på ubestemt tid på at blive statsborgere. De opfylder alle andre krav. Derfor vil vi sætte reglen om håndtryk på pause. Det synes jeg er sund fornuft."

Ca. 1.700 personer er omfattet af kravet om deltagelse i en grundlovsceremoni på det kommende lovforslag om tildeling af statsborgerskab.

Ca. 1.000 ansøgere, der var omfattet af den seneste lov om tildeling af statsborgerskab, vil være omfattet af suspensionen.

Yderligere oplysninger

Presserådgiver Pernille Rølle, tlf. 61 98 32 83,

Presserådgiver Søren Staberg Madsen, tlf. 61 98 32 79, 

Pressechef Pelle Dam, tlf. 61 98 32 80,