COVID-19: Regeringen iværksætter indsats over for hjemløse udlændinge uden lovligt ophold

06-04-2020

En gruppe hjemløse udlændinge uden lovligt ophold kan sprede smitte blandt sig selv og andre socialt udsatte. Udlændinge- og integrationsministeren iværksætter derfor en indsats på tværs af flere myndigheder.

Opdatering: Det er tidligere fremgået, at transporten vil blive foretaget af Røde Kors. Transporten vil i stedet blive foretaget af Beredskabsstyrelsen.

Udlændinge uden lovligt ophold, der lever på gaden, kan nu testes af sundhedsmyndighederne. Hvis de konstateres smittet med COVID-19, vil de blive tilbudt indkvartering i karantæne på Center Brovst i Nordjylland eller Center Gribskov i Nordsjælland, hvor der er karantænefaciliteter. Beredskabsstyrelsen vil stå for transporten. Hvis man konstateres smittet og nægter at tage imod tilbud om isolation, kan man blive påbudt at lade sig isolere af sundhedsmyndighederne.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:

“Lige nu er der en gruppe af hjemløse udlændinge uden lovligt ophold, som risikerer at blive smittet. Det er skidt for dem selv og kan være en fare for andre. Derfor kan de nu blive testet. For eksempel af en udkørende enhed, der allerede tester andre socialt udsatte. Hvis de testes positive, vil de blive sendt i karantæne på et asylcenter. Her står der en seng og mad klar til dem. Der er også sundhedstilbud klar. Ligesom de kan tilbydes behandling for stofmisbrug. Efter håndteringen af Corona skal udlændinge, der opholder sig illegalt, selvfølgelig sendes hjem. Det ændrer vi ikke på.”

Læs mere om indsatsen (åbner nyt vindue)

Yderligere oplysninger

Presserådgiver Søren Staberg Madsen, tlf. 61 98 32 79,