Udlændinge- og Integrationsministeriet igangsatte i begyndelsen af 2019 en evaluering af au pair-ordningen med det formål at afdække, hvordan ordningen opleves samt effekterne af ændringer fra 2015.
85 procent af alle au pair-personer i Danmark kommer fra Filippinerne. Andelen af filippinske au pairer er således steget markant siden 2000, hvor knap 3 procent kom fra Filippinerne.
Overordnet viser evalueringen, at der generelt er tilfredshed med ordningen blandt hovedparten af værtsfamilier og au pair-personer.
Ordningens formål er sproglig og kulturel udveksling. Men selvom mange af au pair-personerne angiver, at deres motivation er netop kulturel udveksling, vurderer de myndigheder og organisationer, der beskæftiger sig med ordningen, at det økonomiske aspekt er den primære motivation for au pair-personer – især personer fra Filippinerne.
Det fremgår blandt andet også af evalueringen, at 4 ud af 10 af alle au pair-personer ikke deltager i danskundervisning i løbet af deres ophold. Som årsag til dette nævnes blandt andet huslige pligter, for høje omkostninger til transport til undervisning samt ønsker fra værtsfamilien om, at der tales engelsk i hjemmet.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:
”Nu har jeg læst evalueringen. Og jeg bider mærke i, at organisationer og myndigheder blandt andet peger på, at ordningen i dag mest af alt handler om penge og hjælp til praktiske gøremål og ikke kulturel udveksling. Jeg synes derfor, at den giver grund til at overveje, hvordan au pair-ordningen skal se ud i fremtiden, og om de nuværende rammer er de rigtige.”
Læs hele evalueringen (åbner nyt vindue)
Pressechef Pelle Dam, tlf. 61 98 32 80, pdan@uim.dk
Presserådgiver Søren Staberg Madsen, tlf. 61 98 32 79, ssma@uim.dk
Presserådgiver Pernille Rølle, tlf. 61 98 32 83, prh@uim.dk