Udlændinge- og integrationsministeren glæder sig over nye tal, der viser, at det går fremad med at få flere indvandrere ud af offentlig forsørgelse og i arbejde. Men vi er stadig et godt stykke fra målstregen, siger hun.
Integrationsbarometeret er netop blevet opdateret med nye tal i forhold til målene ”Arbejde” og ”Forsørgelse”. For første gang siden 2012 peger barometerets pil for disse to mål i den positive retning.
Opdateringen viser, at andelen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere på offentlig forsørgelse sammenlignet med personer med dansk oprindelse er faldende. Forskellen mellem de to grupper – det såkaldte ”forsørgelsesgab” – var 11 pct.point i 2018. Det er et fald på 4 pct.point siden 2016, hvor gabet var størst i den målte periode fra 2012.
Samtidig er flere ikke-vestlige indvandrere og efterkommere kommet i arbejde. De nye tal viser, at beskæftigelsesfrekvensen blandt ikke-vestlige indvandrere og efterkommere sammenlignet med personer med dansk oprindelse – det såkaldte ”beskæftigelsesgab” – også er reduceret. I 2015 var gabet på 27 pct.point – det vil sige på sit højeste niveau i den målte periode, hvorefter det begyndte at falde og lå på 24 pct.point i 2017.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg siger:
”Når man kommer til Danmark, så skal målet være, at man skal forsørge sig selv. Derfor glæder det mig naturligvis, at færre indvandrere er på offentlig forsørgelse, mens flere er kommet i arbejde. Men vi må også bare se i øjnene, at vi er langt fra at være i mål og vi stadig står over for nogle store udfordringer. I regeringen arbejder vi målrettet på at få flyttet så mange som muligt væk fra offentlig forsørgelse og ud på en arbejdsplads. Jeg mener, at det er ret og rimeligt at forlange, at når folk vælger at komme her til landet, så skal de også tage aktiv del i og bidrage til det fællesskab, de nu engang har valgt at være en del af.”
Find de nyeste tal – både på landsplan og for din kommune - på integrationsbarometeret (åbner i et nyt vindue)
Fakta
På integrationsbarometeret kan du følge udviklingen mod ni mål for integrationsindsatsen. Målene vedrører: Arbejde; Uddannelse; Danskkundskaber; Medborgerskab; Ligebehandling; Selvbestemmelse; Forsørgelse; Udsatte boligområder og Kriminalitet.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Mads Müller, tlf. 61 98 32 77, mamu@uim.dk