Regeringen har i dag konstateret, at der ikke kan opnås enighed om en aftale om styrket rekruttering af udenlandsk arbejdskraft. Regeringens forslag fremsættes i stedet som lovforslag.
Regeringen præsenterede den 3. oktober 2018 et udspil med 21 initiativer, der skal gøre det lettere og mindre bureaukratisk for danske virksomheder at tiltrække og ansætte udenlandsk arbejdskraft. Siden har regeringen forhandlet med Dansk folkeparti, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Alternativet og Enhedslisten om en aftale.
På et forhandlingsmøde i Udlændinge- og Integrationsministeriet d.d. konstaterede regeringen, at det ikke på nuværende tidspunkt er muligt at opnå politisk opbakning til en ambitiøs aftale om at styrke rekrutteringen af udenlandsk arbejdskraft. Regeringen afbrød derfor forhandlingerne. Regeringen vil nu i stedet forberede et lovforslag, der skal udmønte regeringens udspil.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg siger:
”Vi må desværre konstatere, at der ganske enkelt ikke er politisk vilje til at hjælpe de danske virksomheder, der mangler nødvendig arbejdskraft. Jeg er ærlig talt skuffet over den useriøse tilgang og den manglende vilje til at indgå en aftale, vi har mødt fra særligt Socialdemokratiet. Men regeringen vil fortsætte vores kurs og gøre alt for at få gennemført både små og store forbedringer for de virksomheder, som mangler kvalificeret arbejdskraft. Derfor vil vi i stedet fremsætte et lovforslag med vores initiativer, og så må vi jo tage diskussionen i åbenhed i Folketingssalen. Og så håber jeg, at oppositionen er kommet på bedre tanker og til den tid er parat til at gøre det lettere for virksomhederne at rekruttere den nødvendige kvalificerede arbejdskraft. For det er til gavn for hele det danske samfund, når kloge hoveder kommer hertil og bidrager til vækst, velstand og flere kroner i de offentlige kasser.”
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:
”Beskæftigelsen er rekordhøj, og ledigheden har været på vej ned længe. Manglen på arbejdskraft er udbredt. Det er en trussel mod de gode tider, så vi skal handle nu. Vi skal gøre det lettere for virksomhederne at hente kvalificeret arbejdskraft fra udlandet, men vi skal også arbejde på at opkvalificere flere ledige, og det gør vi bl.a. med en flaskehalspakke, som vi lige nu forhandler. Det er uansvarligt, at Socialdemokratiet ikke vil være med til at sikre opsvinget, så vi dermed kan bevare flest mulige job i Danmark. Flytter produktionen til udlandet, så rammer det jo ikke mindst ufaglærte, og vi bliver som samfund fattigere, så konsekvenserne er jo til at føle på.”