Ikke-vestlige personer klarer sig langt dårligere end vestlige til indfødsretsprøven

27-11-2018

8 ud af 10 udlændinge med vestlig oprindelse bestod indfødsretsprøven fra november 2017. Til sammenligning var det 4 ud af 10 med ikke-vestlig oprindelse, der bestod. Det viser en helt ny analyse.

Udlændinge- og Integrationsministeriet har for første gang set nærmere på, hvem der består indfødsretsprøven. Analysen viser blandt andet, at beståelsesprocenten stiger med bedre danskkundskaber, højere uddannelse og alder, samt når personen er i beskæftigelse.

Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg siger:

”Resultaterne fra analysen taler sit tydelige sprog og bekræfter også den fornemmelse, vi har haft for, hvem der klarer sig bedst til indfødsretsprøven. Udlændinge med ikke-vestlig baggrund har de dårligste resultater. Det er ikke overraskende, for denne gruppe halter også bagefter, når vi ser på andre parametre. Det er noget ganske særligt at blive dansk statsborger, og det kræver en vis indsats at opnå. Derfor mener jeg, at det er ret og rimeligt at kræve, at dem, der ønsker at være danske statsborgere, lærer noget om dansk historie og kultur. Og indfødsretsprøven er netop med til at sikre, at det kun er dem, der virkelig kan og vil Danmark, som består."

Læs hele analysen af indfødsretsprøven for november 2017 (pdf) (nyt vindue)

Fakta:

Analysen er udarbejdet på baggrund af resultaterne fra indfødsretsprøven fra november 2017. 3.545 personer deltog i prøven.

Det er et krav for at blive dansk statsborger, at man består en indfødsretsprøve, der indeholder 40 spørgsmål om danske samfundsforhold og om dansk kultur og historie. For at bestå skal mindst 32 ud af de 40 spørgsmål besvares korrekt. Indfødsretsprøven blev indført som resultatet af ”Aftale om Indfødsret” indgået den 5. oktober 2015 mellem regeringspartiet Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

Læs mere om indfødsretsprøven på integrationsbarometer.dk (nyt vindue)

Yderligere oplysninger

Kommunikationschef Sofie Odgaard, tlf. 41 71 78 46,  

Presse- og kommunikationsrådgiver Mads Müller, tlf. 61 98 32 77,