Regeringen præsenterer forslag til ændring af reglerne for familiesammenføring til børn

19-12-2018

Regeringen lægger op til, at man skal søge om familiesammenføring med sit barn med det samme og senest tre måneder efter, at man selv har fået opholdstilladelse i Danmark.

Med forslaget kan der som udgangspunkt kun gives familiesammenføring til et barn, hvis forælderen søger i tilknytning til eller senest 3 måneder efter at forælderen selv har fået opholdstilladelse i Danmark.

Forslaget gælder reglerne for familiesammenføring til børn, hvor barnet har en herboende forælder og en forælder i hjemlandet eller et andet land. Med forslaget vil de nuværende regler om integrationsvurdering blive afskaffet.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg siger:

"Hvis man ønsker at leve sammen med sit barn her i Danmark, så skal man tage barnet hertil med det samme, så barnet kan få en dansk opvækst og blive præget af Danmark. Derfor lægger vi nu op til at indføre en grænse, der betyder, at man skal søge om familiesammenføring med sit barn senest tre måneder efter, at man selv har fået opholdstilladelse. Med det her forslag vil reglerne blive fuldstændig klare og nemme at indrette sig efter, og de vil skabe et klart incitament til, at man tager sine børn med sig med det samme, hvis man ønsker at de skal være en del af det danske samfund. Formålet er ganske enkelt at undgå, at barnet går på koranskole i hjemlandet eller på anden måde bliver efterladt i hjemlandet i årevis, men tværtimod kommer til Danmark sammen med den forælder, der får ophold i Danmark."

Der kan kun dispenseres fra ansøgningsfristen på tre måneder, hvis Danmarks internationale forpligtelser eller ganske særlige grunde taler for det – fx hvis barnets omsorgsforhold i hjemlandet ændrer sig meget væsentligt.

Regeringen lægger op til, at forslaget skal gælde fremadrettet, og forslaget vil dermed kun få betydning for nye ansøgninger.

Regeringen vil drøfte forslaget med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet på et møde torsdag d. 20. december kl. 16.00-17.00 i Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Pressen er velkommen før og efter mødet – forhåndstilmelding er nødvendig.

Yderligere information og tilmelding

Kommunikationschef Sofie Odgaard, tlf. 41 71 78 46,