Mange nydanskere ser manden som familiens overhoved

02-10-2017

Næsten fire ud af ti indvandrere ser manden som familiens naturlige overhoved, og selv efterkommere, der er født i Danmark, ser ud til at have samme holdning.

Familiens naturlige overhoved, det er manden. Den holdning er udbredt blandt indvandrere. Det viser tal fra en undersøgelse, Udlændinge- og Integrationsministeriet har lavet.

Undersøgelsen viser også, at holdningen til kønsroller smitter af på efterkommerne, dvs. indvandrernes børn, der er født og opvokset i Danmark. Blandt dem er det ligeledes næsten fire ud af ti, der mener, at manden er familiens naturlige overhoved. Til sammenligning deles den holdning kun af hver tiende borger med dansk oprindelse.

Samtidig viser undersøgelsen, at hver fjerde indvandrer mener, at mænd har mere ret til arbejde end kvinder, hvis der ikke er job til alle.

Religion og danskkundskaber har betydning

Størstedelen af de nydanskere, der mener, at manden er familiens naturlige overhoved, er mænd. Men mere end hver tredje nydanske kvinde er enig i den påstand.

Nydanskere af begge køn er mere tilbøjelige til at være enige, hvis de er religiøse – især hvis de er muslimer, hvis de har en kort uddannelse, og hvis de ikke taler dansk i hjemmet. Det har tilsyneladende ikke betydning, om man har job, eller hvor gammel man er.

Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg siger:

”I Danmark har vi ligestilling, og det betyder, at mænd og kvinder er lige meget værd. Når indvandrere fra patriarkalske samfund kommer hertil med en anden holdning til ligestilling, skal vi meget klart og tydeligt forklare dem, hvilke værdier vi har. For mig er det en selvfølge, at de skal tilegne sig de danske normer, når de har valgt at bosætte sig i Danmark.”

Hent notat om nydanskeres holdninger til kønsroller (pdf) (nyt vindue)

Yderligere oplysninger:

Presse- og kommunikationsrådgiver Filip Ulrichsen, tlf. 61 98 33 92, 

Presse- og kommunikationsrådgiver Mads Müller, tlf. 61 98 32 77,