Regeringen skyder virksomheds-turné i gang

21-04-2017

Fra på mandag tager udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen på turné rundt i landet.

De næste par måneder vil de to ministre enten sammen eller hver for sig besøge virksomheder, der tager ansvar og gør en indsats for at få flygtninge i beskæftigelse. Målet er at komme rundt i Danmark og se, hvad der virker, når virksomheder skal integrere flygtninge i det daglige arbejde.

På mandag går turen til Løgstør. Her skal Inger Støjberg besøge murer- og entreprenørfirmaet Henriksen og Madsen, der har iranske Ali Rezaei ansat som lærling i en integrationsgrunduddannelse (igu).  Igu-ordningen har april måned rundet 400 forløb på landsplan og er en af de trædesten, der skal hjælpe til at få flygtninge og familiesammenførte hurtigt ud på arbejdsmarkedet. Et arbejde er nemlig helt afgørende for at blive godt integreret i det danske samfund, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg:

”Regeringen har stort fokus på at få flere flygtninge i arbejde, men det er virksomhederne, der har nøglen til, at det kan lykkes. Det at have et arbejde, hvor man bliver en del af et fællesskab, får gode danske kolleger og derigennem lærer vores kultur at kende, er helt klart den bedste måde at blive integreret på. Så vi glæder os til at se nærmere på, hvad der virker, så vi kan få delt de gode erfaringer og få endnu flere virksomheder til at give flygtninge en chance.”

Hos Henriksen og Madsen ansatte man i november måned Ali i igu-forløb efter en kort praktikperiode. Ali arbejder til daglig med støbning af fundamenter til nye huse eller på lageret. Ifølge murermester Poul Erik Henriksen valgte man at benytte sig af igu, fordi ordningen tilgodeser vigtigheden af at få erfaring og modtage relevant undervisning på samme tid. Indtil videre har forløbet levet op til alle forventninger, fortæller direktør Poul Erik Henriksen.

”Vi havde Ali i praktik i nogle måneder inden igu, så vi kunne se hinanden an. Her fandt vi hurtigt ud af, at han er en rigtig god fyr, som vi gerne ville ansætte. Kort tid efter startede han i igu-forløb hos os, og det er gået rigtig godt,” siger Poul Erik Henriksen, der glæder sig over, at virksomhedsturnéen nu skydes i gang i deres virksomhed.

Virksomhedsturnéen sker som en opfølgning på trepartsaftalen fra foråret 2016. Her blev det aftalt, at der skulle langt større fokus på at få flygtninge og familiesammenførte hurtigt ud på arbejdsmarkedet – til gavn for både flygtningene, virksomhederne og samfundsøkonomien. Derfor indførte regeringen et nyt integrationsprogram, hvor flygtninge og familiesammenførte fremover mødes som jobparate og skal hurtigt ud på arbejdspladserne. Og man indførte også en helt ny mulighed for ansættelse af nyankomne - igu - som kombinerer arbejde med målrettet opkvalificering og over en toårig periode gør flygtninge klar til det danske arbejdsmarked. Det helt overordnede mål med hele omlægningen af integrationsindsatsen er, at flygtningene nu mødes med klare krav og målrettet hjælp rettet mod job og selvforsørgelse. Inger Støjberg siger:

”Hvis vi skal vi have flere virksomheder med ombord, skal vi have de gode eksempler frem på, hvordan samarbejdet mellem virksomheder og kommuner om integrationen helt konkret skrues sammen, så det giver mening for alle. Byggebranchen er et godt sted at starte, fordi der er gang i beskæftigelsen for tiden. Den mulighed skal vi bruge til at sætte skub i integrationsindsatsen, og der skal mere fokus på, at dette jo kan være en vej til at få nogle gode og loyale medarbejdere.”

Praktisk information

Virksomhedsbesøget finder sted mandag den 24. april 2017 kl. 12.00 - 14.00 hos Henriksen og Madsen A/S, Himmerlandsvej 16, 9670 Løgstør.

Tilmelding til pressechef Mia Tang (se nedenfor).

Der vil være mulighed for interview med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, virksomhedens ejere Lars Madsen og Poul Erik Henriksen og igu-elev Ali Rezaei.

Endvidere deltager fra Vesthimmerlands Kommune: borgmester Knud Kristensen, fmd. for Beskæftigelsesudvalget Pia Buus Pinstrup, direktør for Børne- og Arbejdsmarkedsforvaltningen Morten Lund og job- og borgerservicechef Lone Lollesgaard. Samt repræsentanter fra Thisted Kommune, Jammerbugt Kommune, Dansk Byggeri og 3F. Interview aftales direkte.

Læs mere om igu’en og virksomhedspartnerskabet Sammen om Integration her: http://www.sammenomintegration.dk/ (åbner i nyt vindue)

Yderligere info

Presse- og kommunikationschef Mia Tang, tlf. 61 98 35 10, 

Presse- og kommunikationsrådgiver Pernille Rølle, tlf. 61 98 32 83, 

Presse- og kommunikationsrådgiver Filip Ulrichsen, tlf. 61 98 33 92,