Dansk pres på EU for at forlænge grænsekontrollen

02-05-2016

Danmark går nu sammen med fire andre EU-lande for at presse EU-Kommissionen til at forlænge den midlertidige grænsekontrol i op til to år.

Inger Støjberg skriver i dag under på et brev til EU-Kommissionen sammen med ministre fra Sverige, Tyskland, Østrig og Frankrig.

Landene har et klart ønske om, at EU-Kommissionen tager initiativ til, at Schengenkodeksens artikel 29 (tidligere 26) tages i brug, der tillader enkelte medlemslande at indføre grænsekontrol i op til to år.

Udlændinge-, Integrations- og boligminister Inger Støjberg vurderer, at det er tvingende nødvendigt, så længe der ikke er styr på EU’s ydre grænser.

”Der gik hul på Europa, og det hul er der stadig. Der kommer fortsat tusindvis af flygtninge og migranter, og vi har mistet tilliden til, at de initiativer rækker, som EU har sat i værk for at sikre de ydre grænser.  Derfor forbeholder vi os retten til at beskytte os selv, så længe der ikke er styr på de ydre grænser i EU, og jeg er glad for, at der er andre lande end Danmark, der kan se dette. Derfor håber jeg, at EU-Kommissionen vil tage vores brev alvorligt, fordi netop dette er en meget alvorlig sag for os”.

Læs brevet til Kommissionen (pdf) (nyt vindue)

Fakta

I brevet beder ministrene om, at EU-Kommissionen opfordrer EU’s ministerråd til at træffe beslutning om, at grænsekontrollen forlænges.

Beslutningen vedtages i givet fald med kvalificeret flertal i ministerrådet.

Grænsekontrollen bliver af seks måneders varighed og kan forlænges i samlet op til to år.

Yderligere oplysninger

Presse- og kommunikationschef Mia Tang, tlf. 61 98 35 10, 

Presse- og kommunikationsrådgiver Pernille Rølle, tlf. 61 98 32 83, 

Presse- og kommunikationsrådgiver Sarah Andersen, tlf. 61 98 33 92,