Rammerne for modtagelse og integration af nyankomne udlændinge er fastsat i integrationsloven.
Lovens formål er at sikre, at nyankomne udlændinge har mulighed for at udnytte deres evner og ressourcer med henblik på at blive selverhvervende og aktivt deltage i og bidrage til det danske samfund på lige fod med øvrige borgere i overensstemmelse med grundlæggende værdier og normer i det danske samfund.
Alle nyankomne indvandrere og flygtninge tilbydes undervisning i dansk og danske samfundsforhold. Personer fra tredjelande tilbydes også aktiviteter, der skal hjælpe dem i gang på arbejdsmarkedet eller i en uddannelse. Målet er, at nye borgere hurtigt lærer dansk, får en forståelse for de danske værdier mv.
Den enkelte kommune skal sikre, at nyankomne udlændinge får tilbudt et selvforsørgelses- og hjemrejseprogram eller et introduktionsprogram. Hos kommunen kan du få nærmere oplysninger om programmet.
På siri.dk kan du desuden læse nærmere om boligplacering af nyankomne flygtninge, visiteringskvoter, selvforsørgelses- og hjemrejseprogrammet og introduktionsprogrammet, kontrakt og opholds- og selvforsørgelseserklæring, helbredsmæssige vurderinger, uledsagede og ledsagede flygtningebørn og Det Kommunale Ledernetværk om Integration.