Ændret ansøgningstidspunkt i sager om bevis for bevarelse af dansk statsborgerskab

04-10-2024
Nyhed

Danske statsborgere, der er født i udlandet, kan fortabe sit danske statsborgerskab, hvis de ikke på tidspunktet for det 22. år har tilstrækkelig tilknytning til Danmark.

Det har hidtil alene været muligt at indgive en ansøgning om bevis for bevarelse af dansk statsborgerskab ved det fyldte 21. år. En ansøgning indgivet før det fyldte 21. år er derfor hidtil blevet anset som en ansøgning om bevis for dansk statsborgerskab. Det er derfor i disse sager ikke blevet vurderet, hvorvidt ansøgeren allerede på det tidspunkt opfylder betingelserne for at bevare sit danske statsborgerskab ved det 22. år.

Udlændinge- og Integrationsministeriet ændrer nu ministeriets praksis således, at en ansøgning om bevis af for dansk statsborgerskab, der indgives fra det fyldte 20. år, fremover vil blive behandlet som ansøgning om bevis for bevarelse af dansk statsborgerskab. Det betyder, at det ved behandlingen af en sådan ansøgning fremover vil blive vurderet, om ansøgeren vil bevare sit danske statsborgerskab ved det fyldte 22. år.

Ændringen træder i kraft den 4. oktober 2024 og gælder alle ansøgninger, der behandles i Udlændinge- og Integrationsministeriet fra denne dato, herunder også allerede indgivne ansøgninger.

Ansøgningen om bevis for bevarelse af dansk statsborgerskab indgives på et særligt ansøgningsskema, som kan findes her: Bevarelse af dansk statsborgerskab