Forside » Publikationer » På vej mod effektiv udtaleundervisning

På vej mod effektiv udtaleundervisning

Danskuddannelse til voksne udlændinge.

Rapporten ”På vej mod effektiv udtaleundervisning” er resultatet af et flerårigt forskningsprojekt som blev igangsat i 2003 i et samarbejde mellem Københavns Universitet, CVU Storkøbenhavn og Integrationsministeriet.

Projektet har baggrund i en henvendelse fra professor i fonetik Eli Fischer–Jørgensen til daværende integrationsminister Bertel Haarder. Med udgangspunkt i en artikel, ”Sprogundervisningen skal forbedres”, Politiken den 29. december 2001, kritiserer Eli Fischer-Jørgensen udtaleundervisningen for voksne udlændinge.

Hun peger på at lærerne gør for lidt ud af udtaleproblemerne, bl.a. fordi de regner med at en bedre udtale vil komme af sig selv. Men det er en fatal misforståelse, sigerEli Fischer-Jørgensen, og hun mener at hvis man ikke lærer en nogenlunde præcis udtale i starten, så lærer man det aldrig!

Derfor opfordrede hun Bertel Haarder til at nedsætte en arbejdsgruppe der skulle gennemgå de undervisningsmaterialer der anvendes ved de forskellige kurser for lærere i dansk for udlændinge og ved kurserne i dansk for udlændinge.


Hent publikationen

Sidst opdateret 02.05.2016

Publikationsportlet

Udgivelsesår
2006
Forfatter
Katrine Kirk og Lene Mølgaard Jørgensen
Udgiver
Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration
Emneord
  • Danskundervisning og prøver for udlændinge