Håndbøger kan styrke gruppeledere og tolkes samarbejde i DUÅ

Styrelsen for International Rekruttering og Integration har i samarbejde med VIA University Collage udgivet to håndbøger til arbejdet med det evidensbaserede program De Utrolige År til etniske minoritetsfamilier. Den ene håndbog er til gruppeledere, der arbejder med De Utrolige År, mens den anden håndbog er til tolke, der skal tolke DUÅ gruppeforløb.

Æresrelaterede problemstillinger og negativ social kontrol handler i vid udstrækning om konflikter imellem forældre og børn. I nogle tilfælde er en forløber for disse konflikter en autoritær børneopdragelse, hvor børn fx afstraffes fysisk. Når nogle forældre slår deres børn, kan det skyldes, at de selv er blevet opdraget på den måde. Det kan også skyldes stress og bekymringer i et nyt samfund, hvor forældrene er bange for at miste kontrollen med deres børn.

Forskning viser, at støtte til forældre kan give dem andre og bedre redskaber til at opdrage deres børn. Støtte til forældre kan også hjælpe forældre og børn til at kommu¬nikere bedre. Erfaringen viser, at netop kommunikationen mellem forældre og børn er et vigtigt omdrejningspunkt i sager om negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter. God kommunikation og åben dialog mellem børn og voksne kan være med til at forebygge, at konflikterne vokser sig store.

De Utrolige År (DUÅ) er et evidensbaseret forældreprogram, der netop har til formål at styrke tilknytningen og det positive samspil både mellem børn og deres forældre, og som bruges i en lang række danske kommuner. Fra 2016-2019 afprøves DUÅ i forhold til udsatte etniske minoritetsforældre med børn i alderen et til otte år i fire kommuner. Projektet er igangsat af Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Projektet skal give viden om brugen af evidensbaserede familieprogrammer til etniske minoritetsforældre – en målgruppe, hvor metoderne i dag ikke anvendes i lige så høj grad som i forhold til majoritetsdanske forældre.

De to håndbøger er anvendelsesorienterede og giver blandt andet gode råd til samarbejdet mellem gruppeledere og tolk i De Utrolige År. Håndbøgerne peger desuden på en række elementer i programmet, som man med fordel kan lægge mere og mindre vægt på, når man arbejder med familier med etnisk minoritetsbaggrund. Endelig gives der råd om, hvordan man kan fremme rekrutteringen af familier til programmet.

Sidst opdateret 18.03.2019
Abonnér på Æresrelateret viden

Ved at tilmelde dig som abonnent på nyhedsbrevet Æresrelateret viden giver du samtykke til, at Udlændinge- og Integrationsministeriet indsamler og behandler de oplysninger om dig, som er nødvendige for at kunne udsende nyheder til dig. Du accepterer samtidig, at behandlingen sker som beskrevet her på siden:

Læs om ministeriets behandling af personoplysninger i forbindelse med abonnementer

Du kan til enhver tid trække dette samtykke tilbage ved at afmelde dit abonnement i den nyhedsmail, du modtager fra os.

Tilmeld dig som abonnent