Æresrelateret viden, nr. 5, 14. juni 2018

Ny udgivelse: Håndbog om håndtering af æresrelaterede konflikter

D. 28. maj udgav Styrelsen for International Rekruttering og Integration en ny håndbog, der skal støtte håndteringen af æresrelaterede sager i kommunerne.

At navigere i sager om æresrelaterede konflikter kan være som at sejle i hajfyldt farvand, og det er derfor ofte en udfordring for kommunerne at håndtere disse sager. Den nye håndbog skal derfor støtte kommuner i alle aspekter af håndteringen af sager om æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol. Håndbogen bidrager med alt fra viden om forebyggelse og identifikation til konkret håndtering af enkeltsager.

Læs mere og hent håndbogen

Ofre for æresrelaterede konflikter skal støttes af nye sikkerhedskonsulenter

Koordinerende sikkerhedskonsulenter skal hjælpe borgere, der er udsat for æresrelaterede konflikter, med at varetage deres egen sikkerhed. Sikkerhedskonsulenterne er forankret i kommunerne i hver af de fem regioner.

Sikkerhedskonsulenterne har som hovedopgave at løfte sikkerheden for borgere udsat for æresrelaterede konflikter, eksempelvis i forbindelse med flytning på tværs af kommunegrænser, hvilket ofte vil være et nødvendigt sikkerhedshensyn for denne gruppe borgere. Sikkerhedskonsulenterne yder sparring og rådgivning til både fagpersoner og borgere i forbindelse med æresrelaterede konflikter.

Læs mere om sikkerhedskonsulenterne

International forskerkonference om æresrelaterede konflikter

I efteråret 2018 afholder Styrelsen for International Rekruttering og Integration en stor international forskerkonference med fokus på æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol. Konferencen berører de tre temaer: Perceptions of Masculinity and Violence, Transnational Family Relations og Coercive Control and Freedom.

Den internationale forskerkonference skal samle europæiske forskere på tværs af forskningsfelter, der relaterer sig til æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol. Konferencen forventes derfor at bidrage til en opdyrkning af det æresrelaterede område som et forskningsfelt og bidrage til at tydeliggøre temaets fællesmængde med nærliggende forskningsfelter.  

Læs mere og tilmeld dig konferencen for forskere

SIRI på Folkemødet 2018

D. 15. og 16. juni deltager Styrelsen for International Rekruttering og Integration ved Folkemødet 2018 på Bornholm med to arrangementer om hhv. negativ social kontrol og genopdragelsesrejser.

Fredag d. 15. juni inviterer styrelsens Dialogkorps til dialogarrangementet Hvem styrer dit liv? Hvem styrer dine venners liv? – En aktiv dialog om at tage styring i sit eget ungdomsliv og støtte sine venner, hvis nogen kontrollerer deres liv. Arrangementet faciliterer dialog om, hvordan man kan hjælpe sig selv og andre med at sige fra over for negativ social kontrol.

Lørdag d. 16. juni vil Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg invitere til debat om genopdragelsesrejser. Til arrangementet vil en ung, der selv har været sendt på genopdragelsesrejse, fortælle sin personlige historie. Deltagerne vil blive klogere på de konsekvenser, genopdragelsesrejsen har haft, og på familiernes årsager til at sende dem af sted. Undervejs i debatten vil Susanne W. Fabricius fra Etnisk Ung introducere fakta om fænomenet genopdragelsesrejser

Professionshøjskolen Metropol tilbyder nyt diplommodul om æresrelaterede konflikter

Perspektiver på socialt arbejde i relation til æresrelaterede konflikter hedder et nyt diplommodul, der fra oktober 2018 tilbydes på Professionshøjskolen Metropol.

Diplommodulet skal styrke de studerendes kompetencer til at opspore, forebygge og handle over for æresrelateret vold og social kontrol. Modulet henvender sig til en bred vifte af praktikere, der på den ene eller anden måde beskæftiger sig med sager om æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol.

Læs mere om diplommodulet hos Metropol (nyt vindue)

Litteratur anbefalinger

Lene Wold: Æret være mine døtre – En fars fortælling om at dræbe sit eget barn

Den norske journalist Lene Wolds Æret være mine døtre er en hjertegribende beretning om æresdrab – og er netop blevet oversat til dansk. Lene Wolds dokumentariske fortælling om en far, der har dræbt både sin mor og sin ene datter for at genoprette familiens ære, påpeger, at æresdrab ikke handler om islam, men om kultur og tradition. Lene Wold illustrerer æresdrabet fra udøverens perspektiv, hvilket åbner op for nye diskussioner om, hvordan man kan udfordre og forandre kulturbetingede regler og traditioner.

Susanne Fabricius: Når ære er på spil – En metodebog om æresrelaterede konflikter i Danmark

Når ære er på spil er Susanne Fabricius’ nye metodebog til fagpersonale på det socialfaglige og pædagogiske område. Bogen indeholder både metoder og redskaber, der skal hjælpe fagpersoner til at yde den mest kompetente støtte i æresrelaterede sager. Metodebogen sætter fokus på kompleksiteten af feltet og kulturelle aspekter af æresrelaterede konflikter og præsenterer konkrete metodiske værktøjer. Susanne Fabricius arbejder hos Etnisk Ung og har mere end 20 års erfaring med det sociale arbejde med æresrelaterede konflikter.

Sara Omar: Dødevaskeren

I Sara Omars Dødevaskeren følges Frmesk, der vokser op i det brutale Kurdistan præget af krig og folkedrab. Frmesk, hvis far inderligt ønskede en dreng, men fik en pige, er konstant truet af sin far og farmor og må søge beskyttelse hos sin mormor og morfar, men heller ikke her varer trygheden ved.

Zeinab Mosawi (Birgitte Vestermark): Himlen over min fars tag

Zeinab er vokset op i Allerød og har hele sit liv kæmpet for at være ligesom sine veninder fra skolen. Efter adskillige konflikter og diskussioner mellem Zeinab og hendes forældre tvinger de hende til at bære tørklæde og starte i koranskole, ligesom hun bliver sendt på genopdragelsesrejse. Himlen over min fars tag er en ung piges stærke fortælling om de store udfordringer, der er ved at finde og vælge sine egne veje, når det indebærer at trodse sin familie og kulturs normer.

Sidst opdateret 14.06.2018
Abonnér på Æresrelateret viden

Ved at tilmelde dig som abonnent på nyhedsbrevet Æresrelateret viden giver du samtykke til, at Udlændinge- og Integrationsministeriet indsamler og behandler de oplysninger om dig, som er nødvendige for at kunne udsende nyheder til dig. Du accepterer samtidig, at behandlingen sker som beskrevet her på siden:

Læs om ministeriets behandling af personoplysninger i forbindelse med abonnementer

Du kan til enhver tid trække dette samtykke tilbage ved at afmelde dit abonnement i den nyhedsmail, du modtager fra os.

Tilmeld dig som abonnent