Forside » Nyheder » 2016 » Regeringen indfører midlertidig grænsekontrol

Regeringen indfører midlertidig grænsekontrol

Regeringen har besluttet at indføre midlertidig grænsekontrol fra den 4. januar 2016 kl. 12.

Kontrollen vil have fokus på grænsen mellem Danmark og Tyskland. Grænsekontrollen betyder, at personer, der ikke har ret til at opholde sig i Danmark, kan afvises ved indrejsen. Formålet er at skabe et bedre overblik over flygtninge- og migrantstrømmen og sikre ro og orden.

Grænsekontrollen er en konsekvens af den fortsat meget store tilstrømning af flygtninge og migranter til Europa. Indenfor Schengen-samarbejdet kan et medlemsland vælge at indføre grænsekontrol i ekstraordinære situationer. Det vurderer regeringen, at der på nuværende tidspunkt er tale om – set i lyset af situationen på grænsen mellem Danmark og Sverige, hvor flygtninge uden identifikationspapirer nu vil blive afvist. Dette gør det nødvendigt for Danmark at indføre skærpet kontrol, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg:

I de sidste fire måneder af 2015 rejste omkring 91.000 flygtninge og migranter ind i Danmark. Ud af disse søgte ca. 13.000 asyl her i landet, mens resten rejste videre. Nu har Sverige så trukket i håndbremsen, fordi presset er blevet for stort som følge af den førte udlændingepolitik. For at undgå kaotiske situationer i Danmark har regeringen nu besluttet at indføre midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

Det følger af Schengen-grænsekodeks artikel 23-25, at hvis der foreligger en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller indre sikkerhed, der kræver øjeblikkelig indgriben, kan en medlemsstat undtagelsesvis og straks genindføre grænsekontrol ved de indre grænser. En risiko for betydelig ophobning af personer uden lovligt ophold i hovedstadsområdet kan dermed begrunde midlertidig indførelse af grænsekontrol i Danmark. Det vurderes, at mange af de ca. 91.000 flygtninge og migranter ikke har været i besiddelse af hverken pas eller andre gyldige id-papirer. Derfor handler grænsekontrol mod syd også om at få identificeret personerne for at sikre, at migranter uden lovligt indrejsegrundlag kan afvises.

Grænsekontrollen vil foreløbig blive gennemført frem til den 14. januar 2016 med mulighed for forlængelse. Grænsekontrollen vil blive gennemført ved den dansk-tyske grænse i Jylland samt ved færgelejerne i Gedser, Rødby og Rønne og vil bestå af stikprøver, som baseres på løbende observation af trafikken over grænsen.

Den danske regering har i dag orienteret Europa-Kommissionen om beslutningen.

Læs regeringens brev til kommissionen (pdf) (nyt vindue)

Yderligere oplysninger

Presse- og kommunikationschef Mia Tang, tlf. 61 98 35 10, [email protected]

Presse- og kommunikationsrådgiver Sarah Andersen, tlf. 61 98 33 92, [email protected]

Sidst opdateret 04.01.2016
Abonnér på nyt fra UIM

Ved at tilmelde dig som abonnent på nyt fra UIM giver du samtykke til, at Udlændinge- og Integrationsministeriet indsamler og behandler de oplysninger om dig, som er nødvendige for at kunne udsende nyheder til dig. Du accepterer samtidig, at behandlingen sker som beskrevet her på siden:

Læs om ministeriets behandling af personoplysninger i forbindelse med abonnementer

Du kan til enhver tid trække dette samtykke tilbage ved at afmelde dit abonnement i den nyhedsmail, du modtager fra os.

Tilmeld dig som abonnent

Nyhedsbrev

Styrelsen for International Rekruttering og Integration udgiver et nyhedsbrev om æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol.

Læs om Æresrelateret Viden