Forside » Nyheder » 2016 » Ny mentor-manual skal styrke indsatsen mod radikalisering

Ny mentor-manual skal styrke indsatsen mod radikalisering

Med en ny metodemanual får mentorer og forældrecoaches nye værktøjer til indsatsen mod radikalisering.

Nu bliver de mest effektive mentor- og forældrecoaching-metoder, der kan være med til at holde unge mennesker ude af ekstremistiske miljøer, samlet i en manual.

Metodemanualen skal bruges af det landsdækkende korps af mentorer og forældrecoaches, der er blevet opbygget siden 2015, som et supplement til den forebyggelse, myndighederne varetager.

Mentorernes opgave er at arbejde med mennesker, der risikerer at blive radikaliseret i et ekstremistisk miljø, mens forældrecoachenes opgave er at hjælpe de menneskers forældre, bl.a. ved at styrke familiens netværk.

Den nye metodemanual præsenterer et nyskabende overblik over konkrete værktøjer for mentorer og forældrecoaches, og skaber dermed en praktisk og anvendelig ramme for deres arbejde med forebyggelse af radikalisering.

Manualen giver desuden et nyt og bedre overblik over de mange forskellige trin i en radikaliseringsproces, som mentorer og forældrecoaches kan bruge til at gribe ind og forebygge.

Som noget nyt har man udbygget og forenet tre lovende metoder, kendt fra det socialfaglige arbejde med menneskers relationer.

Hent metodemanualen Mentorindsats, forældrecoaching og pårørendenetværk

Effektive redskaber mod radikalisering

Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg er glad for, at man nu får effektive redskaber til at få fat i unge, der er på vej til at blive radikaliserede:

”Den seneste tids modbydelige terroranslag viser tydeligt, at der er nødvendigt med effektive metoder til at imødegå og forebygge radikalisering. Som ansvarlige myndigheder må vi løbende tilpasse os udviklingen. Derfor glæder det mig også, at vi nu får endnu bedre mulighed for at gribe ind overfor unge, der er i risiko for at blive radikaliserede, og deres forældre, så de kan komme ud af den mørke blindgyde, de er på ved ned i.”

Manualens integrerede metode hedder ’Løsningsfokuseret Arbejde med Tilværelseskompetencer’. Den er bl.a. baseret på erfaringer fra udviklingsprojekter i forskellige kommuner, såsom Odense, København, Aalborg og Høje Taastrup, og den omfatter bl.a. den såkaldte tilværelsespsykologi, som er udviklet af professor Preben Bertelsen fra Aarhus Universitet.

Her fokuserer man på de grundlæggende kompetencer, mennesker har brug for, for at kunne begå sig i samfundet og dets fællesskaber.

Det første hold af mentorer og forældrecoaches har netop afsluttet deres uddannelse baseret på de nye metoder.

Fakta

Styrelsen for International Rekruttering og Integration støtter i samarbejde med Rambøll kommunerne og det landsdækkende korps med uddannelses- og netværksaktiviteter. I det arbejde er der også fokus på at dokumentere resultaterne for at få en mere sikker viden om indsatsens effekt.

Det landsdækkende korps af mentorer og forældrecoaches samt metodemanualen er resultater af en række initiativer, der blev igangsat med støtte fra satspuljemidler for 2015.

Hidtil har 41 mentorer og 18 forældrecoaches fra i alt 11 kommuner færdiggjort deres uddannelse. Yderligere 31 mentorer og 25 forældrecoaches fra i alt 14 kommuner har søgt om at blive uddannet.

Yderligere oplysninger

Presse- og kommunikationsrådgiver Filip Ulrichsen, tlf. 61 98 33 92, [email protected]

Presse- og kommunikationsrådgiver Pernille Rølle, tlf. 61 98 32 83, [email protected]

Sidst opdateret 06.07.2016
Abonnér på nyt fra UIM

Ved at tilmelde dig som abonnent på nyt fra UIM giver du samtykke til, at Udlændinge- og Integrationsministeriet indsamler og behandler de oplysninger om dig, som er nødvendige for at kunne udsende nyheder til dig. Du accepterer samtidig, at behandlingen sker som beskrevet her på siden:

Læs om ministeriets behandling af personoplysninger i forbindelse med abonnementer

Du kan til enhver tid trække dette samtykke tilbage ved at afmelde dit abonnement i den nyhedsmail, du modtager fra os.

Tilmeld dig som abonnent

Nyhedsbrev

Styrelsen for International Rekruttering og Integration udgiver et nyhedsbrev om æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol.

Læs om Æresrelateret Viden