Forside » Nyheder » 2016 » 2016-04 » Tomme bygninger kan bruges til bo- og erhvervsfællesskaber

Tomme bygninger kan bruges til bo- og erhvervsfællesskaber

To nye rapporter fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet viser, hvordan kommunerne kan udnytte tomme bygninger til at skabe nyt liv i bymidterne og tiltrække nye borgere til provinsen.

Bymidterne i mange provinsbyer mangler liv. Det kan man blandt andet se i gågaderne, hvor mange butikker står tomme eller ofte bliver udskiftet. To nye rapporter fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet sætter fokus på, hvordan offentlig og private investeringer kan bidrage til at skabe mere liv i bymidterne.

I den ene rapport, Fire byer på jagt efter fællesskaber, præsenteres fire eksempler fra fire byer, hvor bo- og erhvervsfællesskaber indgår i en strategisk indsats i byernes omstilling, og hvor de kan bidrage til fællesskabet i byen og til at styrke byens identitet og give nyt liv i bymidten.

Rapporten er udarbejdet af Second City A/S, og projektet er gennemført i et nært samarbejde med fire kommuner: Struer, Favrskov, Skanderborg og Norddjurs. Der er udvalgt fire byer, som repræsenterer forskellige situationer, og som kan være inspiration for lignende byer.

Den anden nye rapport, Deleby - Bofællesskaber som drivkraft for regional udvikling, er udarbejdet af Urgent.Agency i samarbejde med LB Analyse og giver et overblik over forskellige tilgange til fællesskabsorienterede boligformer. Bofællesskaberne kan skabe liv og engagement i lokalområderne og indgå positivt i lokale institutioner, foreninger og erhvervsliv. I rapporten præsenteres tre eksempler på, hvordan kommunerne konkret kan fremme fællesskaber ved at udnytte eksisterende bygninger. Eksemplerne bygger på konkrete lokaliteter i tre byer, Stubbekøbing, Nørre Snede og Veddinge.

Projekt Deleby sætter fokus på bofællesskaber som middel til at skabe dynamik og gode vilkår i mindre provinsbyer. Projektet har således til formål at være debatskabende i forhold til, hvordan nye innovative, fællesskabsorienterede bolig- og erhvervsformer kan udvikles i mellemstore byer og i områder, der har udfordringer med affolkning, butikslukninger mv.

Rapporterne bliver udgivet i forbindelse med, at Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet afholder et seminar, som sætter fokus på en stigende interesse for bo- og erhvervsfællesskaber.

Se oversigt over seminarer om byfornyelse

Hent Fire byer på jagt efter fællesskaber

Hent Deleby - Bofællesskaber som drivkraft for regional udvikling

 

Yderligere information

Tine Faarup, specialkonsulent i Byfornyelseskontoret, tlf. 41 71 78 56, [email protected]

Sidst opdateret 27/04 2016
Abonnér på nyt fra UIM

Hvis du abonnerer på nyheder fra UIM, får du tilsendt alle nyheder, når de publiceres på hjemmesiden.

(Required)
Nyhedsbreve

Udover de løbende nyheder udgiver UIM også to nyhedsbreve, som særligt henvender sig til fagfolk og professionelle.

Læs om Integration i Tal

Læs om Æresrelateret Viden