Forside » Nyheder » 2016 » 2016-01 » Midlertidig byudvikling er også vækstpolitik

Midlertidig byudvikling er også vækstpolitik

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet har fået udarbejdet en guide til frivillige, grundejere og kommuner, der ønsker at give sig i kast med midlertidig aktiviteter i deres lokalområde.

Midlertidige aktiviteter kan skabe nye muligheder for iværksætteri og fremdrift i områder præget af nedgang, og kan derfor overvejes som et aktivt redskab i erhvervs- og investeringsstrategier.

Det er en af anbefalingerne i notatet ”Midlertidighed som byudviklingsstrategi – Et værktøj til vækst”, som Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet har fået udarbejdet af bylivsorganisationen GivRum. Der kræves ingen langsigtet plan for at sætte en midlertidig proces i gang, og mange kommuner og grundejere kan sætte gang i tomme bygninger og udendørsarealer uden yderligere investeringer. En sidegevinst er, at sådanne aktiviteter kan være med til at skabe fællesskaber og medejerskab, der støtter både lokale og nationale interesser.

Notatet indeholder en række eksempler, der illustrerer hvordan fællesskaber etableres på tværs af borgere i forbindelse med midlertidig anvendelse af bygninger og arealer, og hvilke tiltag der er gjort for at fremme det lokale incitament for at bidrage til og tage medansvar for byens udvikling. For eksempel den nye, kreative bydel Musicon i Roskilde, hvor midlertidige aktiviteter og installationer er et integreret værktøj i udviklingsstrategien, og hvor man ikke har vedtaget en overordnet masterplan for området. Musicon fremhæver selv, at det skaber en dynamik og mangfoldighed, som kommunen ikke selv ville kunne skabe gennem traditionelle byudviklingsprocesser.

Eller i Aalborg, hvor den offentlige park Karolinelund, der tidligere har fungeret som et tivoli, overgik til den frivillige brugerorganisation Karolines Venner, som står for at koordinere de forskellige brugere mm. Det har skabt et spændende og levende udflugtsmål og har skabt stor værdi for Aalborg. De midlertidige eksperimenter står til at blive en del af den permanente løsning for parken.

Derudover indeholder notatet en trin-for-trin guide til, hvordan man kommer i gang med at etablere midlertidige projekter, hvad man som henholdsvis bruger/borger, kommune og grundejer skal være opmærksom på, samt hvor det er muligt at søge om midler og tilskud hos fonde, puljer mv.

Hent notatet Midlertidighed som byudviklingsstrategi – et værktøj til vækst

Yderligere information

Daniel Zilmer Theisen, Byfornyelseskontoret, tlf. 41 71 77 67, [email protected]

Sidst opdateret 22/01 2016
Abonnér på nyt fra UIM

Ved at tilmelde dig som abonnent på nyt fra UIM giver du samtykke til, at Udlændinge- og Integrationsministeriet indsamler og behandler de oplysninger om dig, som er nødvendige for at kunne udsende nyheder til dig. Du accepterer samtidig, at behandlingen sker som beskrevet her på siden:

Læs om ministeriets behandling af personoplysninger i forbindelse med abonnementer

Du kan til enhver tid trække dette samtykke tilbage ved at afmelde dit abonnement i den nyhedsmail, du modtager fra os.

Tilmeld dig som abonnent

Nyhedsbrev

Styrelsen for International Rekruttering og Integration udgiver et nyhedsbrev om æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol.

Læs om Æresrelateret Viden