Forside » Nyheder » 2015 » 2015-10 » Smart lys skaber liv og tryghed i udsatte boligområder

Smart lys skaber liv og tryghed i udsatte boligområder

Afslutning af forsøgsprojektet 'Lys på livet. Liv og tryghed gennem nyt lys'.

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet har netop afsluttet et forsøgsprojekt, der har afprøvet, hvordan belysning kan skabe større tryghed og mere liv i udsatte boligområder. Projektet skal være med til at inspirere kommuner og boligorganisationer til at tænke nyt i arbejdet med at skabe trygge og attraktive boligområder.

Lys udgør et centralt element, når man vil omdanne triste og utrygge boligområder til at fremstå levende og imødekommende. Efter mørkets frembud er det lyset, og i mindre grad arkitekturen, der former og sætter stemningen. Det er derfor vigtigt, hvordan vi belyser de steder, vi bor og færdes i.

Konceptet består konkret af to master, som hver har deres skala og funktion. Til hver af masterne knytter der sig en metafor, som referer til deres funktion og udtryk: masterne hedder Det lille liv og Det vilde liv. Det lille liv har til formål at skabe stemningsfyldte lyssætninger samt sikre lys de steder, mennesker mødes. Det vilde liv har derimod til formål at oplyse steder med aktivitet og tilføre en oplevelsesdimension og variationer i det visuelle miljø.

Det er beboerne i Gadehavegård, der ved, hvor de utrygge områder er, og derfor er de fra start til slut blevet inddraget i projektet, bl.a. gennem lysvandringer og idéworkshops.

Resultatet af forsøgsprojektet er beboere, der oplever en større tryghed i deres boligområde og hverdag, og som nu tør tage den hurtigste vej hjem til deres bopæl, fordi stien ikke er uoplyst og utryg, og områdets unge ikke længere kan genere beboerne i ly af mørket.

Projektet viser, hvordan et simpelt element som lys kan gøre en stor forskel. Det er et enkelt og effektivt værktøj, som kan supplere den øvrige boligsociale indsats og integrationsindsats i forhold til at få integreret og åbnet isolerede boligområder op.

Med dette forsøgsprojekt får kommunerne og boligorganisationerne et enkelt og effektivt redskab, som kan tilpasses det enkelte boligområde og bidrage til at afhjælpe utryghed og måske isolation og ensomhed. By- og boligområder, hvor der er mennesker og liv, føles mere trygge, og desuden dæmpes kriminaliteten.

Hent Lys på livet. Liv og tryghed gennem nyt lys

Fakta

Sted: Gadehavegård
Kommune: Høje-Taastrup

Med støtte fra byfornyelsen har Høje-Taastrup Kommune i samarbjede med DOLL GreenLab, Gemeinschaft og ÅF Lighting udviklet et belysningskoncept som svar på de målsætninger, forsøgsprojektet har opsat ift. udsatte boligområder præget af utryghed og utilpassede unge. Målsætningerne er en belysning, der skaber smukke boligområder og understøtter det sociale liv og derigennem både er kriminalpræventiv og tryghedsfremmende. Forslagene fra beboerne spænder vidt: fra lyslederboldbaner, der både kan lyse op og blive til en filmskærm, over kysselys til lys, der lige netop er dér, hvor menneskerne er (bl.a. via smartphones, sensorer, gps mv.). Forsøgsprojektet er afsluttet og skal nu indgå i områdefornyelsen.

Sidst opdateret 02/11 2015
Abonnér på nyt fra UIM

Hvis du abonnerer på nyheder fra UIM, får du tilsendt alle nyheder, når de publiceres på hjemmesiden.

(Required)
Nyhedsbreve

Udover de løbende nyheder udgiver UIM også to nyhedsbreve, som særligt henvender sig til fagfolk og professionelle.

Læs om Integration i Tal

Læs om Æresrelateret Viden